VIDEO: U Sarajevu više hiljada ljudi na skupu podrške Palestini

U Sarajevu je održana protestna šetnja u znak podrške palestinskom narodu u Gazi.
Protestna šetnja krenula je sa platoa kod Sebilja, na Baščaršiji, Ulicom Ferhadija i Titovom ulicom, a završena je na Trgu dece Sarajeva.
 
Prema pisanju sarajevskih medija, na protestu se okupilo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili palestinske zastave i transparente na kojima je pisalo: "Sarajevo razume", "BiH je uz Palestinu", "Zaustavite genocid u Gazi", "Juče Srebrenica, danas Gaza" i "Zašto svet šuti?"...
Okupljeni su uzvikivali da se "zaustavi genocid i ubijanje civila, dece i žena u Pojasu Gaze", a prikazane su i fotografije ubijene dece u palestinskoj enklavi.
 
Safija Tadefi, predstavnica Nezavisnog skupa omladine u BiH, koji je organizator protesta, izjavila je da je "važno poslati poruku svetu da više ne ćuti dok se vrši genocid nad Palestincima".
 
"Želimo poslati poruku celom svetu da je narod BiH uz narod Gaze, da strogo osuđujemo genocid koji se dešava. To nije rat, to je genocid, aparthejd od strane Izraela", rekla je Tadefi.
Ona je naglasila da je "žalosno da mnoge zemlje otvoreno podržavaju Izrael u genocidu nad Palestincima, što jasno pokazuje dvostruke aršine prema ljudskim životima".
 
Skup je sve vreme pratila policija.
 
Ovo je drugi propalestinski protest u Sarajevu, na prethodnom se okupilo oko deset hiljada ljudi.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet