FOTO, VIDEO: Veliki marš protiv antisemitizma u Parizu, u povorci Born, Oland, Sarkozi, La Pen...

Veliki marš "Za Republiku, protiv antisemitizma" počeo je danas u Parizu, kao odgovor na rastući antisemitizam u Francuskoj posle početka rata Izraela i Hamasa.
FOTO, VIDEO: Veliki marš protiv antisemitizma u Parizu, u povorci Born, Oland, Sarkozi, La Pen...
Foto: Beta/AP
"Francuska u kojoj naši jevrejski sugrađani osećaju strah nije Francuska", izjavio je ranije danas francuski predsednik Emanuel Makron koji je podržao skup na poziv predsednika oba doma parlamenta, Jael Bron-Pive i Žerara Laršea.
Marš je počeo šetnjom sa ogromnim transparentom "Za Republiku, protiv antisemitizma" koji nose predsednici oba doma parlamenta.
U povorci su premijerka Elizabet Born, čiji je otac jevrejske veroispovesti deportovan tokom Drugog svetskog rata, kao i bivši predsednici Fransoa Oland i Nikola Sarkozi.
 
 
"Kontroverze ne smeju da pokvare ovu inicijativu bez presedana", rekla je Jael Bron-Pive na čelu povorke, aludirajući na prisustvo lidera ekstremne desnice Marin Le Pen i Erika Zemura.
 
Le Penova je rekla da je "tačno gde treba da bude".
 
 
Tokom marša grupa aktivista levičarske jevrejske organizacije Golem nakratko je pokušala da se suprotstavi njenom učešću, pre nego što ih je policija obuzdala.
 
 
Deo francuske radikalne levice najavio je da će bojkotovati događaj zbog prisustva krajnje desnice.
  • Dr Feel-Ud

    13.11.2023 09:58
    Da li je antisemitizam biti protiv nečega sto dolazi od vlasti Izraela?
    Da li činjenica da su Jevreji pretrpeli holokaust daje opravdanje za masakr civulnog stanovništva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet