VIDEO: Delovi islandskog grada tonu, ispod kuća teče lava

Seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave pojačali su se tokom poslednjih nekoliko dana na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Islanda, Rejkjavika.
VIDEO: Delovi islandskog grada tonu, ispod kuća teče lava
Foto: Beta/AP
Zbog toga su vlasti evakuisale gotovo 4.000 ljudi iz ribarskog grada Grindavika gde delovi grada tonu, a ispod kuća je lava i postoji velika verovatnoća da će doći do vulkanske erupcije.
 
U najnovijem saopštenju navodi se da se izvor erupcije najverovatnije nalazi severno od grada Grindavika, u blizini planine Hagafel.
Jedan od evakuisanih stanovnika Grindavika rekao je za Rojters da već danima ne spava dobro i da stalno proverava vesti da bi video da li je počela erupcija, ali da se nada da će moći da se vrati kući uprkos svemu.
Lokalni policajac Stefan Velemir rekao je da nijedan stanovnik nije ostao u Grindaviku i da su pojedine kuće već potpuno oštećene jer su zemljotresi stvorili velike pukotine na gradskim ulicama i iz njih izbija para. Velemir je naveo da po jedna osoba iz svakog domaćinstva dnevno ide na pet minuta da uzme potrebne stvari iz kuća.
 
 
Jedna stanovnica je rekla da je morala da čeka pet sati u redu da bi se vratila u grad kako bi uzela stvari iz svoje kuće koja se nalazi u crvenoj zoni, području koje se smatra najopasnijim i najbližim mestu gde se očekuje erupcija. Ona je istakla da je lava ispod njene kuće koja je zasad u dobrom stanju, ali je navela da je tlo nedaleko od kuće potonulo za oko 90 centimetara.
 
  • Realista

    19.11.2023 09:47
    'Ladno ali zato standard
    Godine besplatnog geotermalnog grejanja nisu za zaboraviti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet