VIDEO: Ekstremno desni populista koji je mahao motornom testerom je novi predsednik Argentine

Svetske vođe čestitale su ekstremno desnom populisti Havijeru Mileju na pobedi na predsedničkim izborima u Argentini, zemlji koja je pogođena trocifrenom inflacijom i siromaštvom.
VIDEO: Ekstremno desni populista koji je mahao motornom testerom je novi predsednik Argentine
Foto: Beta/AP
Konačni rezultati još nisu objavljeni, ali njegov suparnik, peronistički ministar ekonomije Serhio Masa, priznao je Milejevu pobedu u govoru.
 
Aktuelni argentinski predsednik Alberto Fernandez izjavio je nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata izbora kako "veruje da može da počne da radi s Havijerom Milejom kako bi garantovali urednu tranziciju".
Privremeni rezultati pokazali su da je Milej imao gotovo 56 odsto glasova u poređenju s 44 odsto za Masu, u trenutku kada je prebrojano skoro 90 odsto glasova.
 
"Demokratija je glas naroda i uvek se mora poštovati. Čestitam argentinskim institucijama na sprovođenju izbornog procesa i argentinskom narodu koji je učestvovao na dan izbora na uredan i miran način. Novoj vladi želim puno sreće i uspeha", izjavio je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula Da Silva. 
Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan čestitao je Mileju na pobedi, napisavši na društvenim mrežama kako se raduje izgradnji snažnog odnosa temeljenog na ljudskim pravima, demokratskim vrednostima i transparentnosti.
 
Bivši američki predsednik Donald Tramp takođe je čestitao argentinskom populisti. 
 
"Ceo svet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenućeš svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom!", poručio je Tramp preko društvenih mreža.
 
 
Samoproglašeni anarhokapitalista Milej obećao je biračima radikalni zaokret: želi da ukine središnju banku i nacionalnu valutu i zameni je američkim dolarom, da ukine brojna ministarstva i radikalno smanji izdvajanja za socijalnu politiku.
Radikalni program kakav Milej predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji su u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom i žele nešto sasvim novo. 
 
Tokom kampanje prozivao je konkurente da su "politička kasta", "komunisti", "paraziti" i "pijavice", a svoje političke skupove predvodio motornom testerom ilustrujući svoju nameru da "preseče" državnu potrošnju. Zapravo se s ekonomske strane zalagao za potpuni zaokret u ekonomskim politikama koje Argentina sprovodi stotinak godina i koje su je dovele do trenutnog stanja.
 
  • BoeserWolf

    20.11.2023 12:51
    Niste naveli zbog čega je desnicar? U članku koji se bavi inflacijom u ARG ste rekli da je libertarijanac.

    Meni nista od napisanog nije preterano sporno. Bar ima konkretnu ideju, pa ako ne prodje, uvek mogu da se vrate na ovaj sistem zbog kog su proteklih 20 i kusur godina u totalnom bankrotu. U Srbiji svakog ko zna nesto o ekonomiji i ko je protiv komunizma etiketiraju kao desničara. Crno-bela nacija bez nijansi.
  • Realista

    20.11.2023 09:42
    Neka tamo ostrva...
    Izgleda da će kraljevska mornarica opet imati posla...
  • /

    20.11.2023 08:32
    /
    opametice se kao poljaci na sledecim izborima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.