U Indoneziju stiglo 1.000 Rohindža izbeglih iz Mjanmara

Oko 1.000 muslimana Rohindža iz Mjanmara stiglo je u poslednjih šest dana brodovima na sever Indonezije, saopštili su danas zvaničnici.
Stiglo je pet grupa koje su plovile danima. 
 
Jednoj grupi od 240 izbeglica lokalni stanovnici iz provincije Aće dva puta nisu dozvoljavali da se iskrcaju na obalu, te su se konačno iskrcali tek u trećem pokušaju, u nedelju.
Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije saopštilo je da ta država nije potpisnica Konvencije o izbeglicama iz 1951. godine i da nema obavezu ni mogućnosti za smeštaj izbeglica.
 
"Smeštaj je obezbeđen isključivo iz humanitarnih razloga. Ironično, mnoge zemlje potpisnice Konvencije su zapravo zatvorile svoja vrata i čak sprovele politiku odbijanja izbeglica", naveo je u saopštenju portparol Ministarstva Lalu Muhamad Ikbal.
On je rekao da su ljubaznost Indonezije u obezbeđivanju privremenog skloništa iskoristili krijumčari ljudi koji traže finansijsku dobit ne mareći za rizike kojima izlažu izbeglice, posebno ranjive grupe kao što su žene i deca.
 
Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice zahvalio je vlastima što su primile izbeglice kojima su potrebni pomoć i zaštita.
 
Izvršni direktor Amnesti internešenela u Indoneziji Usman Hamid rekao je da je sprečavanje iskrcavanja više stotina Rohindža izbeglica veliki korak unazad za Indoneziju, gde su zajednice ranije pokazale velikodušnost i humanost prema onima koji traže bezbednost nakon opasnih putovanja brodom.
 
Većina tih izbeglica stigla je iz izbegličkih kampova u Bangladešu, gde ih se više od 700.000 smestilo kada su izbegli iz Mjanmara bežeći od snaga bezbednosti te zemlje koje su optužene da masovno siluju ubijaju i pale domove Rohindžama.
 
Većina pokušava da stigne do Malezije, ali završe u Indoneziji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet