Hrvatska povodom proglašenja njenog ambasadora za nepoželjnog u Srbiji: Korak u pogoršanju odnosa

Hrvatska je izrazila žaljenje zbog proglašenja njenog diplomate nepoželjnim u Srbiji, ocenivši da je to "korak prema pogoršanju" odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.
Ministarstvo u Beogradu je proglasilo je prvog sekretara hrvatske ambasade Hrvoja Šnajdera za personu non grata jer je "grubo izašao oz okvira diplomatskih normi", ne navodeći više detalja.
 
"U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za ceo kontinent", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske.
Naglašava se da taj korak predstavlja "dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, koji se naročito manifestuje u predizborno vreme u Republici Srbiji".
 
"S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizovala drastičnom odlukom o proterivanju diplomate", dodaje u saopštenju MVEP.
Svoju odluku o proterivanju hrvatskog diplomate MSP Srbije obrazložio je pozivajući se na član 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, bez navođenja dodatnih detalja.
 
Po članu 9. Bečke konvencije država u kojoj je akreditovan diplomata "može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke", obavestiti državu koja je akreditovala da je "šef diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da ma koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv".
 
Ministarstvo spoljnih i evopskih poslova u Zagrebu poručilo je kako zadržava pravo da odgovori na ovaj potez "u vreme i na način koji odabere".
  • Komšija

    23.11.2023 11:46
    @Мики

    Uvek propustite da navedete da su ti bivši komunisti iz 90-tih sadašnji vatreni litijaši.
  • Nenad

    22.11.2023 09:29
    Ambasador
    Prvo su oni proglasili našeg ambasadora, šta su očekivali.
  • Дипломата Кириленко

    21.11.2023 16:18
    Таман ови из ЕУ да приме Србију као Западни Балкан ,сад ће Хрватска да блокира па можемо са Албанијом у Дивљи Запад да се играмо каубоја и индијанаца

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet