Sud u Podgorici odobrio izručenje južnokorejskog begunca Doa Kvona

Viši sud u Podgorici je danas saopštio da je odobrio izručenje Doa Kvona, koga vlasti Južne Koreje i SAD traže zbog milionskih prevara na tržištu kripto-valuta.
U odluci je navedeno da su "ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje" tog južnokorejskog državljanina po zamolnicama dve države gde mu se sudi zbog finansijske prevare, ali će Ministarstvo pravde odlučiti koja država ima prioritet.
 
Viši sud u saopštenju podseća da je Do Kvon tražio da se po skraćenoj procedure izruči vlastima Južne Koreje.
Nedavno imenovani ministar pravde Andrej Milović je saopštio da je odluka o izručenju Do Kvona "politička" i nije hteo da kaže kojoj će državi biti izručen.
 
"SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što pre potpišemo bilateralni sporazum o izručenju da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja", kazao je Milović Televiziji "Vijesti".
Do Kvon je uhapšen krajem marta ove godine na aerodromu u Podgorici po poternici Južne Koreje koja je prva dostavila zamolnicu za njegovo izručenje.
 
Njemu je potom suđeno u Crnoj Gori zbog falsifikovanog posoša s kojim je nameravao da privatnim letom iz Podgorice otputuje za Dubai.
 
Južnokorejski "kralj kripto-valuta" u zatvoru kod Podgorice izdržava kaznu od četiri meseca zatvora zbog falsifikovanja pasoša.
 
Za falsifikovanje isprava je osuđen 16. juna ove godine pred Osnovnim sudom. Zbog istog krivičnog dela je  osuđen i njegov saradnik Hon Čang Jon koji je zajedno s njim uhapšen u Podgorici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet