Rusija proglasila prvog Putinovog premijera Mihaila Kasjanova za "stranog agenta"

Ministarstvo pravde Rusije stavilo je na svoju listu "stranih agenata" Mihaila Kasjanova (65), premijera iz vremena prvog predsedničkog mandata Vladimira Putina, a potom jednog od njegovih protivnika.
Ruski zakon omogućava da ličnosti i organizacije koje primaju novac ili podršku iz inostranstva budu označene kao "strani agenti" što je izraz sa pežorativnom konotacijom i intencijom potkopavanja kredibiliteta.
 
Taj zakon, u velikoj meri korišćen protiv opozicionih ličnosti i nezavisnih medija, nalaže da sav materijal koji označeni osoba ili entitet nadalje objavljuje nosi etiketu "potiče od stranog agenta".
Na sajtu Ministarstva se navodi da je Kasjanov "učestvovao u kreiranju poruka i materijala stranih agenata i njihovom širenju neograničenom krugu ljudi, da je širio lažne informacije o odlukama državnih organa Ruske Federacije i o njihovoj politici i protivio se specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".
Kasjanov je postao premijer 2000. godine pošto je Putin izabran za predsednika i bio je na toj funkciji do 2004. godine, kada je smenjen.
 
On je prvenstveno bio odgovoran za ekonomske reforme, uključujući uvođenje paušalnog poreza na dohodak.
 
Postao je istaknuta opoziciona ličnost kada je napustio funkciju i pokušao da se kandiduje za predsednika 2008. godine, ali je nacionalna izborna komisija odbila njegovu kandidaturu.
 
Kasjanov je kasnije nestao s vidika kako je ruska opozicija slabila pod uticajem hapšenja i represije.
 
Pošto je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022, Kasjanov je napustio Rusiju i sada je navodno u Letoniji.
  • Dejan

    26.11.2023 15:42
    Ruski propalitet. Posle dve godine trodnevne vojne operacije stigli su do toga da se hvale kako jedva brane Moskvu. Kraj Putinu brzo dolazi.
  • Професор

    26.11.2023 14:50
    Колико је тек код нас страних агената али ко те пита када је држава вазал запада.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet