Vrhovni sud Rusije proglasio LGBTQ aktiviste ekstremistima i zabranio ih

Vrhovni sud Rusije je danas zabranio LGBTQ+ aktivizam, što je do sada najoštriji potez protiv zagovornika prava homoseksualaca, lezbejki i transrodnih osoba u toj izrazito konzervativnoj zemlji.
Vrhovni sud Rusije proglasio LGBTQ aktiviste ekstremistima i zabranio ih
Foto: Beta/AP
Ministarstvo pravde Rusije saopštilo je da je u tužbi, koju je ovog meseca podnelo sudu, navelo da su vlasti identifikovale "znakove i manifestacije ekstremističke prirode" LGBTQ+ "pokreta" koji deluje u Rusiji, uključujući "podsticanje društvene i verske nesloge", ali nije iznelo ni detalje ni dokaze.
 
Sud je u današnjoj presudi proglasio LGBTQ+ "pokret" ekstremističkim i zabranio ga u Rusiji.
Ročište je održano iza zatvorenih vrata i bez okrivljenih. 
 
Borci za ljudska prava ukazuju da je tužba usmerena protiv "međunarodnog građanskog LGBT pokreta" koji nije entitet i dodaju da je reč o širokoj i nejasnoj definiciji koja će omogućiti ruskim vlastima da se obračunavaju sa pojedincima ili grupama za koje se smatra da su deo "pokreta".
Borac za ljudska prava Maks Oleničev, koji sarađuje sa ruskom LGBTQ+ zajednicom, rekao je za Asošiejted pres uoči ročišta da bi, uprkos činjenici da Ministarstvo pravde traži da kao ekstremistička bude označena nepostojeća organizacija "međunarodni građanski LGBT pokret", ruske vlasti u praksi mogle da koriste presudu za obračun sa LGBTQ+ inicijativama u zemlji, uz obrazloženje da su one deo tog "pokreta".
 
Neki LGBTQ+ aktivisti navode da su tražili da postanu strana u sudskom procesu, jer se on tiče njihovih prava, ali da sud to nije prihvatio.
 
Odluka Vrhovnog suda je najnoviji korak ruskih vlasti u desetogodišnjem suzbijanju LGBTQ+ prava u Rusiji, započetom za vreme predsednika Vladimira Putina, koji je "tradicionalne porodične vrednosti" postavio u temelje svoje vladavine.
  • komsha

    01.12.2023 07:28
    nacizam
    svaki korak moderne rusije prati korake socijal-demokratske nemacke od pre i za vreme drugog svetskog rata...
  • pape

    30.11.2023 15:22
    pa daaaaa
    Veseli se ruski rode...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet