Pet zemalja Zapadnog Balkana potpisalo deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv korupcije

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije, Albanije, BiH, Srbije i Crne Gore su u Skoplju potpisali izjavu o borbi protiv korupcije, pranja novca i olakšavanja napora za vraćanje imovine.
Pet zemalja Zapadnog Balkana potpisalo deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv korupcije
Foto: Pixabay
Tu deklraciju su tokom Ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) potpisali šef diplomatije Severne Makedonije i domaćin tog skupa Bujar Osmani, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, Elmedin Konaković, Filip Ivanović i Igli Hasani.
 
Osmani je istakao da deklaracija koju su potpsali "naglašava čvrstu i bezuslovnu posvećenost zajedničkom radu na sprečavanju, suzbijanju, istrazi i krivičnom gonjenju korupcije u Jugoistočnoj Evropi".
"Protiv korupcije ćemo se odlučno boriti finansijskim istragama, digitalizacijom i vraćanjem imovine stečene kriminalnim radnjama. Za uspešnu borba protiv korupcije ključni su zajednički pristup i jasna politička volja", rekao je Osmani.
 
Rekao je da je potpisivanje te deklaracije rezultat snažne posvećenosti Severne Makedonije borbi protiv korupcije i da je rešeno da bude potpisana tokom "Regionalne konferencije za borbu protiv korupcije, pranja novca i olakšavanje napora za povrat imovine u jugoistočnoj Evropi" koju je organizovana u okviru makedonskog predsedavanja OEBS-om.
Dokument, naveo je Osmani, sadrži deset akcionih tačaka, uključujući jačanje i korišćenje digitalnih alata, regionalnu saradnju na nivou institucija i organizacija u borbi protiv korupcije i olakšavanje napora za vraćanje imovine stečene kriminalom.
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da borba protiv korupcije nije moguća bez sveobuhvatne institucionalne i regionalne saradnje.
 
"Nijedna zemlja to ne može sama, a OEBS može da pomogne jačanje kapaciteta za sprečavanje i borbu protiv korupcije", rekao je Dačić.
 
Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković takođe je rekao da je jačanje regionalne saradnje ključno u borbi protiv korupcije, a potpisivanje izjave potvrda snažne opredeljenosti u toj borbi.
 
Po rečima crnogorskog ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića, potpisivanje izjave je konkretan korak u jačanju regionalne saradnje u borbi protiv korupcije što je na dobrobit uključenih zemalja.
 
"To je i kritičan kriterijum za ocenjivanje napretka zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU", ukazao je Ivanović.
  • Paja

    01.12.2023 08:01
    Pa za ove balkanske lidere je Al Capone decija igrica…
  • Samo pitam

    01.12.2023 07:53
    Jel' potpisao "baš-baš" ili više na "majke mi" kao što je obečao Vučiću da će ga podržati za gradonačelnika Bgd i kao što je podržao Tadića .... ?
  • Apsurdistan

    01.12.2023 07:51
    Ivica Dačić potpisao izjavu o borbi protiv korupcije, pranja novca i olakšavanja napora za vraćanje imovine?

    A-hahahahaahaa!

    Jaoooooj što ste me nasmejali u petak ranom zorom, baš vam hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.