Fejsbuk: Hiljade lažnih naloga otvoreno u Kini sa ciljem da se utiče na izbore u SAD

Kompanija Meta u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram saopštila je da je u Kini napravljeno više hiljada lažnih Fejsbuk naloga, koji izgledaju kao da pripadaju američkim državljanima.
Fejsbuk: Hiljade lažnih naloga otvoreno u Kini sa ciljem da se utiče na izbore u SAD
Foto: Pixabay
Navode da se sa tih naloga deli politički sadržaj, sa namerom da se utiče na izbore u SAD koji će biti održani naredne godine.
 
Mreža sastavljena od oko 4.800 lažnih profila pokušala je da prikupi što veći broj pratilaca i "prijatelja" i tako ostvari značajan uticaj na publiku, ali ih je Meta identifikovala i obrisala im naloge.
Sa lažnih profila, koji su imali fotografije, imena i lokacije prosečnih američkih korisnika Fejsbuka, nisu deljene lažne vesti, već izjave raznih političara i vesti novinskih kuća, uglavnom objavljene na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.
 
Preuzimani su i deljeni izveštaji i sa liberalnim i sa konzervativnim sadržajem, ali ne sa ciljem da se podrže jedna ili druga strana, već da se naglase ideološke razlike i sa namerom da se dublje polarizuje američko društvo, saopšteno je.
Kompanija Meta nije uspela da dokaže vezu mreže lažnih naloga sa kineskom vladom, ali je utvrdila da su svi lažni nalozi otvoreni u Kini.
 
Sadržaji koje ti nalozi dele na Fejsbuku podudaraju se sa kineskom propagandom i dezinformacijama kojima Peking preuveličava ideološke razlike u SAD. Kako bi nalozi delovali uverljivije, oni povremeno dele i sadržaje o modi ili kućnim ljubimcima.
 
Ranije ove godine, neki nalozi su naglo izmenili svoja američka korisnička imena i profilne fotografije tako da izgledaju kao da njihovi vlasnici žive u Indiji. Sa njih je potom širen prokineski sadržaj o Tibetu i Indiji, što pokazuje kako se lažne mreže novih korisnika mogu brzo i lako fokusirati na nove mete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet