Najmanje podstanara je u Rumuniji, najviše u Nemačkoj i Švajcarskoj

Skoro svako treće domaćinstvo u zemljama Evropske unije živi u iznajmljenom stanu, dok gotovo 70 odsto stanuje u stanovima ili kućama koje su u njihovom vlasništvu, pokazuju podaci Eurostata.
Najmanje podstanara je u Rumuniji, najviše u Nemačkoj i Švajcarskoj
Foto: Pixabay
Posmatrajući po državama Evrope, najmanje podstanara ima u Rumuniji - 5,2 odsto, Slovačkoj sedam odsto i Hrvatskoj 8,9 odsto, prenosi N1.
Prema podacima Eurostata za 2022. godinu, više onih kojih žive u iznajmljenim stanovima nego u nekretninama u svom vlasništvu beleži se samo dve države - u Švajcarskoj kiriju plaća 57,7 odsto domaćinstava, a u Nemačkoj 53,3 odsto.
Sledi Austrija sa 48,6 odsto podstanara u odnosu na one koji žive u sopstvenim domovima, pa Danska sa 40,4 odsto i Francuska sa 36,6 odsto.
 
Srbija nije u ovom izveštaju Eurostata, ali prema podacima popisa stanovništva iz oktobra prošle godine, u Srbiji 325.743 ili 12,4 odsto koriste zakupci, podstanari ili srodnici. Od toga je 170.000 podstanara, a 156.000 živi u stanovima ili kućama svojih rođaka.
  • Професор

    03.12.2023 14:31
    Тај жељени богати запад просто "ужива" у комфору туђих станова и кућа. А сиротиња са истока се"мучи" у својим становима и кућама. А опет ови други трче на печалбу код ових првих све са жељом да зараде и врате се у своје "кућице" и станове.
  • Banderaš

    03.12.2023 12:36
    Komunjarska septička kloaka
    Za zapad, za zapadna shvatanja, Srbija je bogata zemlja i srbi su bogati gradjani, jer svi imaju neke stanove, nekretnine,zemlju,vikendice,njive,auta,čamce,štednju u vlasništvu.
    To sto srbi ne zele da zive u svojim kućama nego idu u gradove, to je kriva sumanuta drzavna politika decenijskog uništavanja sela.
    U srbiji imamo sistem koji gradjanima sa 1, 2 ili vise nekretnina u vlasnistvu daje socijalnu pomoć i smatra ih socijalnim slucajevima,što nije normalno za normalan svet !!?
    Nezdrav,zastareo,propali,nepošten sistem se mora promeniti da bi se ublazile nepostene i ogromne razlike u raspodeli bogatsva u društvu,da bi poreski sistem poceo da funkcioniše,da se unisti korupcija koja je rak rana trulog sistema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.