Moguć novi rat: Održan referendum da li Venecuela treba da preuzme deo Gvajane bogat naftom

Stanovnici Venecuele su juče velikom većinom glasova odobrili preuzimanje regije bogate naftom u susednoj Gvajani.
Moguć novi rat: Održan referendum da li Venecuela treba da preuzme deo Gvajane bogat naftom
Foto: Beta/AP
Ovo je najnovija eskalacija u dugotrajnom teritorijalnom sporu između dve zemlje, podstaknuta nedavnim otkrićem velikih energetskih izvora u moru.
 
Područje o kom je reč, gusto pošumljena regija Esekiba, zauzima oko dve trećine teritorije Gvajane i otprilike je veličine Floride. 
Na jučerašnjem uglavnom simboličnom referendumu glasači su odgovarali slažu li se sa stvaranjem venecuelanske države u regiji Esekibo, davanjem venecuelanskog državljanstva njenom stanovništvu i "uključivanjem te države u teritoriju Venecuele".
 
Na konferenciji za novinare na kojoj su objavljeni preliminarni rezultati, Nacionalno izborno veće saopštilo je da su birači odabrali "da" u više od 95 odsto slučajeva za svako od pet pitanja na glasačkom listiću. Nejasno je, međutim, koje bi korake venecuelanska vlada preduzela kako bi ostvarila svoj zahtev.
Venecuela je dugo polagala pravo na tu zemlju, za koju tvrdi da je bila unutar njenih granica tokom španskog kolonijalnog perioda. Odbacuju presudu međunarodnih arbitara iz 1899. koja je postavila sadašnje granice dok je Gvajana još bila britanska kolonija, piše CNN.
 
Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je na društvenim mrežama okarakterisao referendum kao antiimperijalistički sentiment. 
 
Gvajana je ovaj potez nazvala korakom ka aneksiji i "egzistencijalnom pretnjom". Prošle nedelje je gvajanski predsednik Irfan Ali posetio trupe u Esekibu i dramatično podigao gvajansku zastavu na planini koja gleda kra granici sa Venecuelom.
 
Međunarodni sud pravde, sa sedištem u Hagu, presudio je pre referenduma da bi "Venecuela trebalo da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi promenile situaciju koja trenutno prevladava na spornoj teritoriji". Haški sud planira da održi suđenje u proleće o tom pitanju, nakon decenija neuspelih pregovora. Međutim, Venecuela ne priznaje nadležnost suda po tom pitanju.
 
Ovakvi rezultati referenduma su bili uveliko očekivani, iako će njegove praktične implikacije verovatno biti minimalne, navode analitičari. Predviđaju da je stvaranje venecuelanske države unutar Esekiba daleka mogućnost. Nejasno je koje bi korake venecuelanska vlada preduzela da ispoštuje rezultat, a svaki pokušaj sprovođenja zahteva naišao bi na međunarodni otpor.
 
Ipak, eskalirajuća retorika podstakla je pokrete vojnih snaga u regiji i zveckanje oružjem u obe zemlje, povlačeći poređenja s ruskom invazijom na Ukrajinu. 
 
"Dugogodišnji spor oko granice između Gvajane i Venecuele došao je na nivo neviđenih napetosti u odnosima između naših zemalja", napisao je gvajanski ministar spoljnjih poslova Robert Persaud.
Čak i bez sprovođenja rezultata referenduma, koji bi zahtevao dalje ustavne korake i verovatnu upotrebu sile, Maduro bi mogao politički da profitira od glasanja usred izazovne kampanje za reizbor.
 
U oktobru je venevuelanska opozicija dobila zamah nakon što se okupila oko Marije Korine Mačado, bivše poslanice desnog centra koja je napala Madura zbog rastuće inflacije i nestašice hrane, na prvim predizborima u zemlji u 11 godina.
 
"Autoritarna vlada koja se suočava s teškom političkom situacijom uvek je u iskušenju da traži patriotsko pitanje oko sebe kako bi mogla da se obmota zastavom i dobije podršku, i mislim da je to veliki deo onoga što Maduro radi", zaključio je analitičar Fil Ganson. 
  • Bora

    05.12.2023 14:01
    Rat
    Rat je na pomolu. Ko god misli da su rusi u pitanju pojma nema o medjunarodnoj politici. Obratite pažnju-gde god su ameri ili englezi vršili neki monitoring ili bili garanti nekog dogovora, to se pretvara u rat. Samo ko je zaslepljen mržnjom to ne vidi.
  • www

    04.12.2023 15:53
    još jedan američki rat u nizu..
  • fagot

    04.12.2023 15:38
    Kako je to moguće da su to sve neki sateliti Moskve?
    Slučajno? Varate se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.