Preminula Huanita Kastro, sestra Fidela i Raula kojima se decenijama protivila

Huanita Kastro, mlađa sestra bivših kubanskih lidera Fidela i Raula, kojima se decenijama protivila, umrla je u 91. godini u Majamiju gde je živela u egzilu, saopštili su izvori bliski njenoj porodici
"Preminula je Huanita Kastro, izuzetna žena, neumorna borkinja za Kubu koju je toliko volela", objavila je u ponedeljak uveče na Instagramu Marija Antonijeta Kolins, koja je bila i urednica njenih memoara. 
 
Huanita Kastro napustila je Kubu 1964, posle spora sa svojom braćom Fidelom, koji je umro u Havani 2016, i Raulom zbog neslaganja oko pravca kubanske revolucije koja se dogodila 1959. 
Ona je u izgnanstvu u Majamiju javno osudila politiku svoje braće na čelu Kube. Prema njenim rečima, sarađivala je sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA) pod pseudonimom Dona.
 
Huanita Kastro je otvorila apoteku u Majamiju i tamo radila decenijama.
U memoarima pod naslovom "Fidel i Raul, moja braća, tajna istorija", navela je da je imala poteškoća da se pomiri s time da je sestra komunističkih vođa i što pripada zajednici kubanskih prognanika na Floridi.
 
"Bez sumnje, patila sam više od ostatka prognanog stanovništva. Za one na Kubi, ja sam dezerter jer sam otišla i osudila režim. Za mnoge u Majamiju sam 'persona non grata' jer sam sestra Fidela i Raula", napisala je ona.
 
Prema lokalnim medijima na Floridi, Huanita Kasto je umrla prirodnom smrću u bolnici u Majamiju.
  • @vule

    05.12.2023 14:03
    Jeste, uopšte ih nije upropastilo 50 godina potpuno nehumanih i ničim izazvanih sankcija. Usudili su se da budu slobodni, i pristali da plate cenu.
  • Vule

    05.12.2023 09:04
    tužno
    šta su napravili od te divne i rajske zemlje. Bio sam nekoliko puta na odmoru, ljudi, more, plaže sve je nestvarno lepo, ali građevine im se same urušavaju jer nemaju sredstva da to saniraju, poslednji put sam bio u julu 2022 nisu imalli ni vodu, a u prodavnici imali ste sledovanje i svaka porodica dobijala je nedeljno samo po tri jaja, nekoliko litara ulja i najosnovnije namirnice, reedovi su bili jako dugački, to je bilo strašno, a pričam o prošloj godini. Tu zemlju su upropastili komunisti, kao i našu ovamo ko fol parolje svima jednaka prava, a ovamo zaposleli najluksuznije vile dok im narod bukvalno gladuje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.