Biznismen iz Severne Makedonije i bivši vicepremijer Kočo Anđušev na crnoj listi SAD

Biznismenu i bivšem vicepremijeru Severne Makedonije Koči Anđuševu zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog korupcije, objavio je danas Stejt department.
Biznismen iz Severne Makedonije i bivši vicepremijer Kočo Anđušev na crnoj listi SAD
Foto: Pixabay
"Sjedinjene Države označavaju Koču Anđuševa, bivšeg vicepremijera Severne Makedonije, kao generalno nepodobnog za ulazak u Sjedinjene Države zbog njegove umešanosti u značajnu korupciju", piše u odluci.
 
Navodi se da je "dok je bio vicepremijer Anđušev zloupotrebio službeni položaj u korist svojih privatnih poslovnih interesa, podrivajući poverenje javnosti u Severnoj Makedoniji u njihove vladine institucije i javne procese".
Današnja akcija, naglašava Stejt department, pokazuje da "SAD u Severnoj Makedoniji stoje uz one koji zahtevaju odgovornost od korumpiranih javnih funkcionera".
 
"Ovo određivanje potvrđuje posvećenost SAD u borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet zemalja i smanjuje sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svog naroda", dodaje se u odluci Stejt departmenta.
Anđušev je bio potpredsednik za ekonomska pitanja u vladi Zorana Zaeva od 1. juna 2017. do 3. januara 2020. godine, a američki ekonomski časopis Forbs proglasio ga je 2014. za jednog od pet najbogatijih Makedonaca. 
 
Stejt department je kao "generalno nepodobne označio i zabranio ulazak u SADi i  supruzi Anđuševa Elizabeti i njegovoj deci Angelu i Ognenu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.