Biznismen iz Severne Makedonije i bivši vicepremijer Kočo Anđušev na crnoj listi SAD

Biznismenu i bivšem vicepremijeru Severne Makedonije Koči Anđuševu zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog korupcije, objavio je danas Stejt department.
Biznismen iz Severne Makedonije i bivši vicepremijer Kočo Anđušev na crnoj listi SAD
Foto: Pixabay
"Sjedinjene Države označavaju Koču Anđuševa, bivšeg vicepremijera Severne Makedonije, kao generalno nepodobnog za ulazak u Sjedinjene Države zbog njegove umešanosti u značajnu korupciju", piše u odluci.
 
Navodi se da je "dok je bio vicepremijer Anđušev zloupotrebio službeni položaj u korist svojih privatnih poslovnih interesa, podrivajući poverenje javnosti u Severnoj Makedoniji u njihove vladine institucije i javne procese".
Današnja akcija, naglašava Stejt department, pokazuje da "SAD u Severnoj Makedoniji stoje uz one koji zahtevaju odgovornost od korumpiranih javnih funkcionera".
 
"Ovo određivanje potvrđuje posvećenost SAD u borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet zemalja i smanjuje sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svog naroda", dodaje se u odluci Stejt departmenta.
Anđušev je bio potpredsednik za ekonomska pitanja u vladi Zorana Zaeva od 1. juna 2017. do 3. januara 2020. godine, a američki ekonomski časopis Forbs proglasio ga je 2014. za jednog od pet najbogatijih Makedonaca. 
 
Stejt department je kao "generalno nepodobne označio i zabranio ulazak u SADi i  supruzi Anđuševa Elizabeti i njegovoj deci Angelu i Ognenu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.