Rumunija proglasila epidemiju malih boginja

Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je epidemiju malih boginja u zemlji zbog alarmantnog porasta broja obolelih, sa ciljem da se olakša vakcinacija dece.
Rumunija proglasila epidemiju malih boginja
Foto: 021.rs
Trenutno ima oko 2.000 slučajeva širom zemlje, prijavljenih u 29 okruga, preneo je "Romania džurnal".
 
Rumunsko Ministarstvo zdravlja je proglasilo epidemiju malih boginja da bi se omogućila vakcinacija dece uzrasta od devet do 11 meseci i oporavak nevakcinisane dece ili dece koja su nepotpuno vakcinisana, navodi se u saopštenju tog ministarstva.
Ministarstvo zdravlja će, osim toga, sprovesti kampanju podizanja svesti roditelja, u saradnji sa lekarima opšte prakse, kako bi se unapredilo pridržavanje programa vakcinacije.
Male boginje su zarazna bolest koja se lako širi, posebno među nevakcinisanom decom, a u nekim slučajevima progresija bolesti može biti teška sa mogućim komplikacijama, upozoravaju nadležni iz Ministarstva zdravlja Rumunije.
 
U Rumuniji je prvom dozom vakcinisano 78 odsto, a drugom dozom 62 odsto dece koja ispunjavaju uslove, uz trend smanjenja koji traje više od jedne decenije.
  • Septembar

    06.12.2023 21:42
    Stiže to i kod nas . Nismo mi ništa bolji od Rumuna u vezi broja antivakserskih svedoka .
  • Marija

    06.12.2023 15:57
    A mi!?!
    Svetlosnim godinama udaljeni i od Rumuna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.