Monstat: Na društvenim mrežama objavljeni lažni rezultati popisa u Crnoj Gori

Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) upozorila je da se na društvenim mrežama objavljuju lažni rezultati popisa stanovništva po nacionalnoj strukturi.
Monstat: Na društvenim mrežama objavljeni lažni rezultati popisa u Crnoj Gori
Foto: Pixabay
Navode da će pravi biti objavljeni tek po završetku ovog procesa.
 
Podsećaju da je četvrti dan popisa, da je u toku prikupljanje podataka, pa je, kako ističu, statistički apsolutno nemoguće da se pojave rezultati.
 
Iz Monstata odbacuju da se rezultati popisa mogu objaviti od bilo koga osim od Uprave za statistiku.
 
"U prilog tome govori i činjenica da se prikupljanje podataka vrši putem papirnih obrazaca i tek nakon završenog popisivanja uslediće unos podataka u softver namenjen unosu i obradi podataka", navode iz Monstata.
Napominju da je objavljivanje rezultata definisano članom Zakona o popisu koji navodi da će se preliminarni rezultati popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa od Uprave za statistiku.
 
"U tom smislu podaci o nacionalnoj odnosno etničkoj strukturi, kao i veri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori biće objavljeni nakon što se izvrše sve aktivnosti predviđene Zakonom o popisu i metodologijom popisa, u skladu sa Godišnjim planom i Kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2024. godinu", stoji u saopštenju Uprave za statistiku.
  • Mihajilo

    13.12.2023 00:48
    Ako ne znas nauci
    Cinjenica je da su Crna Gora i Bosna drzave sa hiljadugodisnjom nezavisnoscu ali je isto tako cinjenica i da su za svih tih hiljadu godina bile i ostale Srpske drzave. U Crnoj gori zivi vecinsko Srpsko stanovnistvo od kojih se jedan deo izjasnjavaju kao Crnogorci, naravno svako ima pravo da se izjasnjava kako zeli ali to u biti nece promeniti njihov identitet ostace Srbi kako god se nazivali
  • Jakov

    08.12.2023 00:04
    Samo mir, nema druge
    Crnogorska nacija odavno je formirana. Negiranje ove cinjenice je nerazborito, nenormalno i neracionalno. Kao kada bi neko tvrdio da muslimani odnosno Bosnjaci nisu nacija. Gotov je taj proces braco, nema tu vise nazad nego da se ne diramo i ne prozivamo više nikad. Svako ima pravo da kaze kako se oseca i kojim jezikom govori. Problem je sto Crnogorski Montenegrini-Komite ne shvataju da pored njih i u njima i sa njima zive i Crnogorski Srbi koji ne zele da se odreknu svog srpskog roda. A problem je i sto neki Srbi iz Crne Gore ne razumeju da pored njih i u njima i sa njima zive i oni koji su se drugacije opredelili, drugačije razmisljaju i ne zele da se zovu Srbima. Morace jedni sa drugima zajedno, u miru, bez svađe, bez nasilja, bez izivljavanja, bez negiranja, i bez mrznje. Drugog puta tu nema. Sve ostalo je rat!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.