Španska ministarka Nadia Kalvinjo biće nova šefica Evropske investicione banke

Španska ministarka finansija Nadia Kalvinjo biće nova šefica Evropske investicione banke (EIB), složile su se danas članice EU.
Španska ministarka Nadia Kalvinjo biće nova šefica Evropske investicione banke
Foto: Pixabay
Nadia Kalvinjo će dužnost predsednice banke sa sedištem u Luksemburgu preuzeti 1. januara.
 
Jedna od konkurentkinja za čelnu poziciju u EIB tokom proteklih nekoliko meseci bila je i Margrete Vestager koja je uzela odsustvo sa dužnosti evrokomesarke za digitalnu agendu i konkurenciju da bi "učestvovala u trci".
Novinarima u Briselu Kalvinjo je rekla da je zahvalna i počastvovana što je dobila podršku kolega ministara finansija da bude na čelu EIB, preneo je Politiko.
 
"EIB će imati još značajniju ulogu u budućnosti da finansira zelenu tranziciju, obezbedi finansijsku podršku za obnovu Ukrajine i takođe podrži ulogu Evrope u svetu", rekla je Kalvinjo.
Ministri finansija 27 članica EU izabrali su Kalvinjo na sastanku u Briselu nakon što su veći deo prethodne noći razgovarali, ali nisu uspeli da postignu dogovor, o reviziji nacionalnih pravila o potrošnji od strane EU, piše briselski portal.
 
Inače, ministri nisu danas ni glasali za špansku ministarku jer je već imala jasnu potrebnu većinu.
 
Nova šefica EIB biće zadužena za usmeravanje milijardi evra zajmova u velike infrastrukturne projekte širom Evrope i imaće ključnu ulogu u obnovi Ukrajine i obezbeđivanju finansija za borbu protiv klimatskih promena narednih godina.
 
Izbor prvog čoveka EIB vodio je belgijski ministar finansija Vinsent Van Petegem.
 
"Uveren sam da će Nadia (Kalvinjo) biti veoma dobar predsednik", rekao je belgijski ministar dodajući da je bilo pet odličnih kandidata ali da će sa Kalvinjo EU imati snažnog sledećeg predsednika EIB.
 
Kalvinjo će zameniti Nemca Vernera Hojera koji je vodio EIB u dva mandata, od 2012.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet