Počeli predsednički izbori u Egiptu, glasanje traje tri dana

U Egiptu su danas otvorena birališta na predsedničkim izborima, a pretpostavlja se da će aktuelni predsednik Abdel Fatah el Sisi obezbediti još jedan šestogodišnji mandat.
Glasanje traje tri dana od 9h do 21 čas, a rezultati će biti objavljeni 18. decembra, prenosi Rojters.
 
Pravo glasa ima oko 67 miliona Egipćana, od ukupno 104 miliona stanovnika.
Pored El Sisija, kandidati za predsednika su lider Socijaldemokratske partije Farid Zahran, šef stranke "Nova delegacija" Abdel Sanad Jamama i predsednik Republikanske narodne partije Hazem Omar.
 
Najpopularniji opozicioni kandidat Ahmed el Tantavi povukao se u oktobru, navodeći da su desetine njegovih pristalica uhapšene i da su vlasti ometale njegovu kampanju.
El Sisi je šesti predsednik Egipta koji je na vlasti od 2014. godine.
 
Pre toga je kao penzionisani general egipatske vojske bio zamenik premijera (2013-2014), ministar odbrane (2012-2013) i direktor obaveštajne agencije (2010-2012).
 
Al Džazira navodi da je poslednjih godina ekonomija Egipta u zastoju i da je javni dug zemlje prošle godine bio oko 88 odsto BDP-a, dok je inflacija konstantno iznad 35 procenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.