VIDEO Deca dobitnice preuzela Nobela za mir, ona poručila: "Iranci će pobediti autoritarni režim"

Iranski narod će na kraju nadvladati autoritarizam koji je nametnula vlada, poručila je iz zatvora dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi.
VIDEO Deca dobitnice preuzela Nobela za mir, ona poručila: "Iranci će pobediti autoritarni režim"
Foto: Beta/AP
Ona je to poručila u svom govoru koji su u Oslu pročitala njena deca.
 
Norveški odbor za Nobelove nagrade je u oktobru nagradu za mir dodelio Narges Mohamadi (51) za njenu nenasilnu borbu "protiv ugnjetavanja žena u Iranu" i za promovisanje ljudskih prava.
Njena deca, 17-godišnji blizanci Kiana i Ali Rahmani, u nedelju su preuzeli nagradu, zlatnu medalju i diplomu, na svečanosti održanoj u Gradskoj većnici u Oslu kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica.
 
Novčani deo nagrade iznosi 11 miliona švedskih kruna ili nešto manje od milion evra.
U govoru koji je napisala u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, Mohamadi kaže da su kontinuirani otpor i nenasilje najbolja strategija za postizanje promena.
 
"Iranski narod će svojom ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam. Ne sumnjajte, jer to je sigurno", poručila je u govoru.
 
Zagovornica prava žena služi višestruku kaznu zatvora. Protiv nje su podignute brojne optužnice, između ostalih i optužnica koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike pošto je poslednji put uhapšena u novembru 2021.
 
 
 
"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova", piše u Mohamadinom pismu. 
 
Dodaje da su njen život i životi brojnih aktivista u Iranu bili i ostali neprekidna borba "da se ostane živ".
Hrabra aktivistkinja na pozornici u Oslu simbolično je predstavljena portretom i praznom stolicom.
 
Nekolicina laureata je do sada iz istih razloga bila sprečena da prisustvuje svečanosti od početka dodele nagrade 1901. godine.
  • Nikó

    11.12.2023 15:31
    @p
    Zaboravio si rahmetli Henrija Kisindžera...
  • Boza

    11.12.2023 15:17
    Nobelova nagrada
    Kada ce neka Palestinka da dobije Nobelovu nagradu?
  • Situacija

    10.12.2023 18:37
    je sledeća
    Svaka vlast koja je nije direktno marionetska a pritom postavljena od strane USA je totalitarna, tiranska, autoritarna, zla, neprijateljska.... i najvažnije za promene spremna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.