Princ Hajnrih XIII i Građani Rajha hteli silom da sruše vladu Nemačke: Tražili i pomoć Rusije

Nemački tužioci saopštili su da su podigli optužnice protiv 27 ljudi za terorizam, uključujući samozvanog princa i bivšeg poslanika krajnje desnice.
Princ Hajnrih XIII i Građani Rajha hteli silom da sruše vladu Nemačke: Tražili i pomoć Rusije
Foto: Beta/AP
Optužnice su podignute u vezi sa navodnom zaverom za rušenje nemačke vlade, koja je otkrivena uz niz hapšenja pre godinu dana.
 
Optužnica protiv 10 osumnjičenih podignuta je u Državnom sudu u Frankfurtu. 
Prema nemačkom pravnom sistemu, sud sada mora da odluči da li će i kada slučaj ići na suđenje.
 
Devet od tih osumnjičenih, svi nemački državljani, optuženi su za pripadnost terorističkoj organizaciji koja je osnovana u julu 2021. godine, sa ciljem da se, kako se navodi, "silom ukine postojeći državni poredak u Nemačkoj", navodi se u saopštenju saveznog tužioca.
Tužioci su rekli da optuženi veruju u ideologiju Građana Rajha. Pristalice pokreta Građani Rajha odbacuju posleratni Ustav Nemačke i pozivaju na rušenje vlade.
 
Devet osumnjičenih se tereti i za "pripremanje veleizdaje". Među njima su nemački princ Hajnrih XIII, koga je grupa navodno planirala da postavi kao privremenog novog vođu Nemačke, kao i sudija i bivša poslanica iz krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku Birgit Malsak-Vinkeman.
 
Tužioci su naveli da je ta grupa planirala da upadne u zgradu parlamenta u Berlinu i uhapsi poslanike.
 
Tužioci tvrde da je princ Hajnrih XIII pokušao da kontaktira ruske zvaničnike 2022. godine kako bi dobio podršku Rusije za taj plan, ali da nije jasno kakav je bio odgovor Moskve.
Ruskinja koja je identifikovana kao Vitalija B. optužena je za podršku terorističkoj organizaciji, delom zbog toga što je navodno uspostavila kontakt sa ruskim konzulatom u Lajpcigu.
 
Još 17 članova grupe optuženo je u odvojenim optužnicama pred sudovima u Štutgartu i Minhenu, rekli su tužioci.
  • Drax

    13.12.2023 08:36
    Samo bez glupih komentar
    Vidi se da pameti nema ali zato tastatura sve trpi
  • Zare

    13.12.2023 08:26
    Danasnja Nemacka je imuna na fasizam vise nego bilo koji narod u Evropi, ali eto budala ima svuda.
  • he

    13.12.2023 07:58
    .
    Kukavicka vlada Nemacke samo to i moze, da hapsi politicke zatvorenike jer im se ne svidja tudje misljenje... Al nece ni to jos dugo trajati, samo je pitanje vremena kad ce Nemacka postati muslimanska drzava, a onda ce biti totalno druga prica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.