EU do kraja godine odmrzava deo sredstava namenjenih Poljskoj

Evropska unija će do kraja godine prebaciti Poljskoj prvih pet milijardi evra sredstava koja su bila zamrznuta zbog spora sa prethodnom vladom.
EU do kraja godine odmrzava deo sredstava namenjenih Poljskoj
Foto: Pixabay
Ovo su na zajedničkoj konferenciji za medije saopštili novi poljski premijer Donald Tusk i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
To je deo veće sume koja je ostala zamrznuta nakon što je Poljska tada usvojila zakon kojim je bila ugrožena nezavisnost sudija, što je EU smatrala kršenjem demokratske podele vlasti.
Tusk je rekao da tih pet milijardi evra simbolično stiže za Božić.
 
"Ovo nije samo poklon. Ovo je ozbiljan novac namenjen za naš energetski suverenitet i trudićemo se da taj novac potrošimo veoma brzo i mudro", rekao je on na konferenciji održanoj na marginama samita Evropskog saveta.
Novac je dodeljen kao pomoć zemljama EU kako bi se nakon invazije Rusije na Ukrajinu oporavile od energetske krize i smanjile zavisnost od ruskih energenata.
 
Odmrzavanje sredstava usledilo je zbog obećanja Tuskove vlade da će unaprediti vladavinu prava i demokratske vrednosti.
 
"Znamo da je vladavina prava veoma važna. Reč je o našem mestu u Evropi. Radi se o našim zajedničkim vrednostima", rekao je Tusk.
On je dodao da poljski advokati, tužioci, sudije i građani "nikada nisu pristali na Poljsku bez vladavine prava". 
 
Fon der Lajen je pozdravila posvećenost i odlučnost Tuska da vladavinu prava stavi "na vrh dnevnog reda" vlade.
  • kizo

    17.12.2023 13:58
    Evropska unija poklanje novac Poljskoj ( veoma lep gest demokratije I vladavine prava )
    Evropske zemlje prve brzine ( Francuska , Nemačka, Holandija, Belgija, Austrija ... ) pokazuju da im je stalo do zemalja druge linije.
    Sva novac će kroz preduzeća vratiti u Francusku , Nemačku ,,, i pomoći njihov razvoj.
    Lepe slatke evropske vrednosti ( večni sužnji ostaju na večnoj slobodi )

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.