VIDEO: Eruptirao vulkan na Islandu, evakuisan gradić od 4.000 stanovnika

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je u ponedeljak posle nedelja intenzivne potresne aktivnosti, saopštila je državna Meteorološka služba.
VIDEO: Eruptirao vulkan na Islandu, evakuisan gradić od 4.000 stanovnika
Foto: Beta/AP
Na poluostrvu Rejkjanes vlasti su evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik i zatvorile obližnje geotermalne banje Plava laguna.
 
"Upozorenje: erupcija je započela severno od Grindavika kod Hagafela", objavila je Meteorološka služba na svom sajtu.
Na snimcima i u prenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako iz vulkana izlazi lava.
 
Međunarodni aerodrom Rejkjavik, koji se nalazi u blizini, ostao je otvoren.
Poslednjih godina bilo je nekoliko erupcija na poluostrvu u nenaseljenim područjima, ali se veruje da trenutna erupcija predstavlja neposrednu opasnost za grad, saopštile su vlasti.
 
Rejkjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika. U martu 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sistemu Fagradalsfjal.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.