Poslanici prethodne vlasti dežuraju u poljskoj televiziji da spreče promene

Poslanici stranke Pravo i Pravda koja je izgubila vlast na izborima u Poljskoj 15. oktobra uveli su prošle noći dežurstva u državnoj poljskoj televiziji TVP.
Poslanici prethodne vlasti dežuraju u poljskoj televiziji da spreče promene
Foto: Beta/AP
Oni tako žele i fizički spreče novu vladu premijera Donalda Tuska da poljskoj televiziji, radiju i agenciji PAP vrati javni status.
 
"Ovo je odbrana demokratije koja ne postoji bez pluralizma medija, bez jakih antivladinih medija. Tako se desilo da u Poljskoj tu ulogu igraju javni mediji i to se skoro neće promeniti. Političari Prava i Pravde, po deset ljudi, dežuraće u Poljskoj televiziji", saopštio je lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski koji je noć proveo u televiziji.
Preko 100 od 191 poslanika sadašnje opozicije na čelu sa Kačinjskimg pojavili su se u TVP i proveli tu noć, neki čak u režiji programa, pošto je sinoć Sejm poljskog parlamenta glasovima proevropske demokratske vladajuće većine usvojio rezoluciju u kojoj zahteva od nove vlade i svih nadležnih državnih organa da hitno vrate javni status televiziji, radiju i agenciji i prekinu njihovu propagandu u korist Kačinjskog.
 
"Pravo i Pravda ukrala je građanima javne medije i ne želi da ih vrati. To je deo sistema zla, laži i prezira. Neutralnost izaziva bes. Ne žele da budu u studiju na demokratskim osnovama već sa privilegijama", poručio je na mreži X poslanik Građanske koalicije premijera Tuska Mihal Ščerba.
Poljska televizija, posebno njen informativni kanal TVP.info, Poljski radio i agencija PAP kada su populisti Kačinjskog došli na vlast u jesen 2015. godine hitno su pretvoreni u medije potčinjene direktno vladi a kasnije je formiran poseban Savet nacionalnih medija za javne medije u Poljskoj kojima je određena misija, kako je otvoreno kazao Kačinjski, da "šire istinu", onako kako je vidi tada vladajuća stranka.
 
Ustavni sud Poljske je 2016. godine presudio da je pogažen Ustav kada je Savet za nacionalne medije dobio nadležnost da imenuje upravu sada već državne televizije, radija i novinske agencije, ali vlast je tu presudu osam godina ignorisala.
 
"Rezolucija koja stavlja brnjicu", "Atentat na javne medije" izvestila je TVP sinoć o usvojenoj rezoluciji parlamenta, dok je glavni kanal TVP 1 prekinuo emitovanje filma i počeo da prenosi program TVP.info a građane su bez uspeha pozvali da se masovno okupe i brane televiziju, preteći da će se novinari vezati za radijatore ako im smene rukovodstvo. 
 
Kao propagandna glasila koja koriste govor mržnje protiv tadašnje opozicije povodom parlamentarnih i predsedničkih izbora označili su pre svega TVP više puta posmatrači OEBS-a.
 
Ukidanje partijske kontrole Prava i Pravde nad javnim medijima u Poljskoj i prekidanje propagande jedno je od glavnih predizbornih obećanja proevropskih demokratskih stranaka, Građanske koalicije, Trećeg puta i ujedinjene Levice koje su formirale vladu, za šta su im birači dali mandat i komotnu većinu u oba doma parlamenta.
 
Medjutim Kačinjskom i njegovoj partiji u sabotiranju reformi urušenih institucija u koje se već upustila Tuskova vlada pomaže predsednik Andžej Duda, i sam iz Prava i Pravde, koji je najavio da će koristiti pravo veta ako budu ugrožene kontroverzne reforme kojima je Kačinjski, kako je sam priznavao, pokušavao da promeni Poljsku po modelu Mađarske Viktora Orbana.
  • Cofi

    20.12.2023 22:32
    Au
    Što mi ovo poznato.
  • /

    20.12.2023 14:28
    /
    poljski seselji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.