Prag: Pre masovnog ubistva na fakultetu, student verovatno ubio svog oca, a zatim i muškarca i bebu

Vlada Češke je na vanrednoj sednici proglasila dan žalosti povodom tragedije na Fakultetu umetnosti Karlovog univerziteta u Pragu, kada je dvadesetčetvorogodišnji student ubio 14 ljudi, a 24 ranio.
Prag: Pre masovnog ubistva na fakultetu, student verovatno ubio svog oca, a zatim i muškarca i bebu
Foto: Beta/AP
Državne zastave biće u subotu, 23. decembra, spuštene na pola koplja.
 
Sednici Vlade prisustvovali su predsednik Češke Petr Pavel i predsednica Predstavničkog doma Marketa Pekarova Adamova.
 
U pucnjavi na Fakultetu umetnosti u Pragu ubijeno je 14 osoba, a 24 je ranjeno, od kojih 10 teško, izjavio je šef policije Martin Vondrašek.
 
On je rekao da je u zgradi fakulteta bio ogroman arsenal naoružanja i municije i ocenio da bi bilo višestruko više mrtvih da nije bilo brze intervencije policije.
 
Policija je ranije objavila da, prema dosadašnjim saznanjima, ubica David Kozak (24) nije imao saučesnike, a da je počinio samoubistvo.
 
Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan rekao je da stoji iza intervencije policije i da je bila "veoma profesionalna".
 
Šef policije rekao je da je ranije tokom jučerašnjeg dana dojavljeno da je muškarac krenuo u Prag iz svog grada u okrugu Kladno, nedaleko od češke prestonice, s namerom da izvrši samoubistvo. Nedugo nakon toga, otac napadača nađen je mrtav.
 
Prema dosadašnjim saznanjima 24-godišnji student istorije prvo je u selu blizu Praga ubio svog oca, a zatim na društvenoj mreži Telegram napisao da planira masakr i samobustvo. Policija je sprovela istragu da li je profil sa kog je Kozak pisao na Telegramu pravi, otpočela potragu za njim i evakuisala sporednu zgradu fakulteta u kojoj je trebalo da ima predavanje.
 
Međutim David, koji nikada nije pravio probleme ili došao u sukob sa zakonom, a imao je dozvolu za oružje, otvorio je vatru na četvrtom spratu glavne zgrade Filozofskog fakulteta u turističkom centru Praga.
 
Takođe je rečeno da je Kozak najverovatnije krivac i za do sada neobjašnjeno ubistvo jednog Čeha i njegove bebe.
 
Martin Vondrašek je izjavio da su muškarac i beba ubijeni pre nedelju dana, u šumi, u praškoj četvrti Klanovice i da ih je Kozak najverotvatnije nasumično odabrao.
 
Agencija Rojters objavila je da su zločini počinjeni vatrenim oružjem relativno retki u Češkoj, podsetivši na dva masovna ubistva u poslednjih nekoliko godine.
 
U decembru 2019. godine 42-godišnji napadač ubio je šestoro ljudi u bolničkoj čekaonici u Ostravi, a potom pobegao i ubio se.
 
Muškarac je 2015. ubio osmoro ljudi, a potom se ubio u restoranu u Uherskom Brodu.  
  • @Jaganjac

    24.12.2023 20:57
    Rekao bih da je to zato što ste i jedan i drugi previše gledali filmove. Da je oružje u rukama građana rešenje Amerika bi bila najsigurnija zemlja na svetu a ne zemlja sa 4 puta većim stopom ubistava čak i od Srbije. Izgleda da ste umislili da su razbojnici većinom razboriti i racionalni, da ako znaju da ste naoružani neće vas dirati umesto da vam dođu sa još težim naoružanjem protiv kojeg ne možete ništa i pride prvo pucaju pa tek onda postavljaju pitanja obzirom da u vašoj viziji blagostanja sada unapred pretpostavljaju da ste naoružani te neće rizikovati, a jelte otkud bi pošteni i kulturni razbojnici i kriminalci došli do takvog naoružanja.
  • Jaganjac

    24.12.2023 07:49
    Komentar
    Čitam komentare i ne verujem šta čitam. Ovo što je Nemanja pisao, čovek iz toga vidi da je pisao zdrav razum. Naravno oba komentara imaju mnogo više minusa. Zapitajte se gde smo kao nacija i koliko smo potonuli?
  • Nemanja

    23.12.2023 20:48
    @ Deks
    "Imamo državu koja može da nas zaštiti (samo ako bi htela). Što manje oružja oko nas, to smo sigurniji. Samo bi država tj. njeni organi trebalo da imaju pristup oružju."
    Iskaz koji ste naveli je tipično shvatanje ljubitelja policijske države. Pogreška istog je u shvatanju da su policija i srodne agencije uvek "good guys", što se u bezbrojnim primerima kojima smo i sami svedočili uvek pokazalo kao pogrešno. Neprikosnovenost privatne svojine i prava na život i telesni integritet se ne može sprovesti ukoliko nemate sredstva i pravo da to sprovedete. Svaka bezbednosna agencija i struktura je tu da vam to olakša, ali ultimativni potez je uvek vaš i moj. Da li ćete u kritičnoj situaciji pozvati policiju ili uzvratiti paljbu je na vama, u praksi je pokazano x puta ko ima veće šanse da preživi tako nešto. Čak i sa našim nakaradnim zakonodavstvom koje bi me najverovatnije osudilo i zatvorilo da svoj život, život svoje porodice i imovinu branim upotrebom vatrenog oružja, za mene je izbor lak - iz zatvora ću izaći, iz groba ne.
    Svako dobro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet