U Severnoj Koreji verovatno počeo da radi novi nuklearni reaktor, Pjongjang pojačava pretnje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je u Severnoj Koreji verovatno počeo da radi novi nuklearni reaktor.

U međuvremenu, Pjongjang pojačava pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje protiv SAD i njenih saveznika.

Novi reaktor se nalazi oko 100 kilometara severno od Pjongjanga, u kompleksu Jongbjon gde se već nalazi prvi nuklearni reaktor u zemlji, kapaciteta od pet megavata.
 
Od sredine oktobra primećen je "veliki protok vode" iz sistema za hlađenje novog reaktora u kompleksu Jongbjon, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi (Grossi).
 
"Nedavna zapažanja pokazuju da je ispuštena voda vruća, što je u skladu sa puštanjem u rad reaktora", dodao je Grosi.
Međutim, za takav proces je potrebno vreme, a bez pristupa objektu, IAEA ne može precizno da potvrdi njegov operativni status.
 
Od kada su njeni inspektori proterani iz Severne Koreje 2009. godine, IAEA je ograničena na praćenje nuklearnog razvoja u zemlji pomoću satelitskih snimaka.
 
Severna Koreja je izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006. Njena šesta i poslednja do sada, 2017. godine, bila je i njena najveća proba.
 
Posmatrači mesecima izražavaju zabrinutost zbog moguće pripreme novog nuklearnog testa Severne Koreje.
 
Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je tokom godine na povećanje proizvodnje "vojnog nuklearnog materijala" u cilju povećanja proizvodnje atomskog oružja.
Severna Koreja neće oklevati da odgovori atomskim oružjem ako je sama "provocirana" takvim oružjem, zapretio je ove nedelje Kim Džong Un.
 
Njegov režim je u ponedeljak izveo test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u svom arsenalu, Hvasong-18, za koju se čini da je sposobna da dosegne celu američku teritoriju.
  • Branko

    23.12.2023 15:26
    Mozda bi IAEA, ukoliko zeli da se prikaze kao verodostojna, mogla da se pozabavi nuklearnim naoruzanjem drzave Izrael, zbog toga sto ga oni, za razliku od Severne Koreje, ne razvijaju i poseduju samo za to sto su egzistencijalno ugrozeni, vec kao neposrednu pretnju za ceo Bliski Istok a time posredno i za celu planetu Zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.