Optužnica protiv četvorice zbog ratnih zločina 1992. u BiH, među njima i Srbi

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za ratne zločine počinjene na području Zvornika u istočnoj Bosni u maju i junu 1992. godine.
Optužnica protiv četvorice zbog ratnih zločina 1992. u BiH, među njima i Srbi
Foto: 021.rs
Optuženi su Dragan Spasojević, Vinko Radović, Dragomir Vasić i Petko Panić, za koje Tužilaštvo navodi da su bili zvaničnici civilnih, vojnih i policijskih vlasti i da su sva četvorica državljani BiH i Srbije.
 
Tužilaštvo BiH ih tereti da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika.
U optužnici se navodi da su kao sa izvršioci planirali i učestvovali u prisilnom preseljenju nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela u toj opštini.
 
Optuženi su i za nečovečno postupanje, kao i nezakonito zatvaranje dela ovog stanovništva. 
Navodi se i da su prilikom progona stanovništva počinjena ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.
 
Tužilaštvo u saopštenju navodi da se Petko Panić tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dečaka, starosti od 15 do 70 godina.
 
Navodi se da je među njima bilo najmanje 28 dece i maloletnih osoba, koji su transportovani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Karakaju.
 
Tužilaštvo je najavilo da će optužbe dokazati pozivanjem 204 svedoka, među kojima i pet svedoka pod merama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.
 
Radio slobodna Evropa podseća da su za ratne zločine na području opštine Zvornik pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašeni krivim Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić, Stojan Župljanin.
U Srbiji su pred Sudom za ratne zločine u Beogradu za zločine u Zvorniku 2010. osuđeni Branko Grujić i Branko Popović, kao i Dušan Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović, Darko Janković i Goran Savić, koji su, prema optužnicama, organizovano i dobrovoljno došli iz Srbije.
 
I dalje se traga za više stotina nestalih s područja opštine Zvornik.
  • zztop

    27.12.2023 20:43
    Branit će ih senator vulin ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.