Južna Afrika pokrenula sudski postupak u Hagu protiv Izraela za genocid nad Palestincima

Južna Afrika je pokrenula postupak u najvišem sudu Ujedinjenih nacija protiv Izraela.
Južna Afrika pokrenula sudski postupak u Hagu protiv Izraela za genocid nad Palestincima
Foto: Beta/AP
Ona je Izrael optužila za genocid protiv Palestinaca u Gazi i zatraživši da sud naredi toj zemlji da zaustavi napade na palestinsku teritoriju.
 
Kako je navedeno u podnesku Međunarodnom sudu pravde akti Izraela su "genocidnog karaktera  jer su počinjeni sa namerom da unište Palestince u Gazi kao deo šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".
Uz to se traži od suda u Hagu da objavi privremenu naredbu Izraelu da odmah suspenduje svoje vojne operacije u Gazi.
 
Južna Afrika može da podnese tužbu na osnovu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanu zločina genocida jer su i ona i Izrael potpisnici konvencije.
Izrael je odmah odbacio podnošenje tužbe s prezirom, kako je navedeno.
 
Ročište se očekuje u narednim danima ili nedeljama, a slučaj ako bude pokrenut trajaće godinama.
 
Vlada Izraela je optužbe Južne Afrike za genocid označila "krvnom klevetom".
 
U saopštenju ministrastva spoljnih poslova je navedeno da slučaj nema pravne osnove i predstavlja "podlu eksploataciju i omalovažavanje suda".
 
Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat rekao  je da Južna Afrika sarađuje sa Hamasom, "terorističkom organizacijom koja poziva na uništenje Države Izrael".
 
"Teroristička organizacija Hamas, koja čini ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i koja je pokušala da izvrši genocid 7. oktobra, odgovorna je za patnje Palestinaca u Pojasu Gaze jer ih koristi kao živi štit i krade od njih humanitarnu pomoć", naveo je portparol izraelskog Ministarstva.
 
Prema njegovim rečima, Izrael poštuje međunarodno pravo i deluje u skladu sa njim.
 
"Vojne napore usmeravamo isključivo protiv terorističke organizacije Hamas i drugih terorističkih organizacija koje sarađuju sa Hamasom", istakao je Hajat.
On je naveo da stanovnici Pojasa Gaze nisu neprijatelji Izraela i dodao da izraelske snage ulažu sve napore kako bi ograničile broj civilnih žrtava i olakšale ulazak humanitarne pomoći u tu oblast.
 
"Pozivamo Međunarodni sud pravde i međunarodnu zajednicu da u potpunosti odbace neosnovane tvrdnje Južne Afrike", napisao je Hajat.
  • rugala se ruga

    30.12.2023 13:32
    sve dok pevaju 'smrt belcima' bolje da sede i cute...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.