Vulin postao senator Republike Srpske: Članovi Senata i Kusturica, Kačavenda, Krajišnik...

Univerzitetski profesori, književnici, pravnici, privrednici, sveštena lica, ali uglavnom političari - oni su do sada bili članovi Senata Republike Srpske.
Vulin postao senator Republike Srpske: Članovi Senata i Kusturica, Kačavenda, Krajišnik...
Foto: 021.rs
Kako piše Radio slobodna Evropa, u pitanju je savetodavno telo koje nema izvršna ovlašćenja, nije se sastalo nekoliko godina, ali postoji već skoro tri decenije.
 
Od početka decembra im se pridružio i Aleksandar Vulin, bivši ministar odbrane i unutrašnjih poslova Srbije, nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije, kao i dugogodišnji koalicioni partner Aleksandra Vučića.
 
Senat Republike Srpske postoji od 1996. godine, i kako je navedeno u Ustavu RS, savetuje najviše ustavne institucije entiteta, a uglavnom se sastoji od ljudi iz RS i Srbije.
Ovo telo nema zvaničnu internet stranicu, senatori se ne sastaju redovno, njihove odluke nisu obavezujuće za institucije RS, a njegovi članovi ne primaju nikakvu naknadu.
 
Senat će sa Vulinom imati 34 člana.
 
Bivši i sadašnji senatori
 
Poslednji saziv Senata RS, koji broji 41 člana, izabran je 2017. godine, po sastavu sličan sazivu imenovanom 2009. godine.
Od stranih članova, imenovana je (i to po drugi put) ruska istoričarka Jelena Guskova, američki doktor balkanskih korena Branko Bojović, te Arie Livne, državljanin Izraela i dugogodišnji savetnik predsednika RS, koji je preminuo 2020. godine.
 
Za senatora je tada imenovan i režiser Emir Kusturica, zatim bivši član Predsedništva BiH i Dodikov savetnik, Nenad Kecmanović, kao i Grigorije Durić, vladika Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj.
 
Među njima se našlo mesta i za političare u penziji, kao što su Rajko Kuzmanović, bivši predsednik RS, Borislav Paravac, bivši član bh. Predsedništva, te Vladimir Lukić, premijer RS tokom rata u BiH.
 
Neki iz saziva su preminuli tokom mandata, kao što je Živko Radišić, bivši član Predsedništva BiH, Manojlo Milovanović, general-pukovnik u Vojsci RS, te Smilja Avramov, profesorka beogradskog Pravnog fakulteta.
 
Prvi saziv Senata RS u septembru 1996. godine je izabrala Biljana Plavšić, tadašnja entitetska predsednica, koja je kasnije u Hagu osuđena na 11 godina zatvora za ratne zločine.
 
U tom sazivu je bio Momčilo Krajišnik, bivši predsednik Narodne skupštine RS, a kasnije i član Predsedništva BiH. On je kasnije u Hagu osuđen na 27 godina zbog ratnih zločina, a oslobođen je nakon 13 godina odslužene kazne.
Tu je bio i nekadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, koji je kasnije bio optužen za pedofiliju, a Sinod Srpske pravoslavne crkve ga je 2013. razrešio dužnosti.
 
Za senatore su tada izabrani i pisci Momo Kapor i Brana Crnčević.
 
Crnčević je bio član Srpske radikalne stranke, ali i prijatelj bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.
  • Сеновић

    01.01.2024 11:13
    Јад и беда.
  • Prpa

    31.12.2023 23:38
    ***
    Sve moj do mojeg!!!
  • J

    31.12.2023 23:35
    Treba objaviti tu listu, da se ne zaboravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.