Ko sve ove godine ima izbore?

Milijarde ljudi širom sveta imaće priliku da glasaju na izborima u 2024. godini koja je zbog toga nazvana super izbornom godinom.
Ko sve ove godine ima izbore?
Foto: Pixabay
Ove godine 27 članica EU bira novi Evropski parlament, Rusija i SAD biraju predsednike, a parlamentarni izbori održavaju se i u nekim od najmnogoljudnijih demokratija u svetu – Indiji, Indoneziji, Pakistanu.
 
U godini koja je počela glasaće se na svim kontinentima, u više od 50 zemalja.
Izbori za Evropski parlament u 27 zemalja članica EU, sa više od 400 miliona birača, biće održani od 6. do 9. juna, a projekcije o porastu podrške evroskeptičnim i krajnje desničarskim strankama, podstaknute nedavnim izbornim uspesima u Holandiji, Italiji, Finskoj i Švedskoj, kod analitičara bude sumnje u budući put EU.
 
Jačanje desnice očekuje se i na parlamentarnim izborima u Portugalu, 10.marta i u Austriji, gde bi izbori trebalo da budu održani do jeseni.
 
Na evropskom kontinentu u 2024. godini parlamentarni izbori biće održani i u Belorusiji, 25. februara i Belgiji 9. juna.
 
Hrvatska, Severna Makedonija, Rumunija, Litvanija i Gruzija ove godine treba da održe i parlamentarne i predsedničke izbore, dok Azerbejdžan, Finska, Moldavija i Slovačka biraju samo predsednike.
Na proleće bi i Ukrajina trebalo da bira predsednika, ali su izbori neizvesni jer je zemlja u ratu.
 
Do kraja godine izbori očekuju i Veliku Britaniju, gde analitičari očekuju povratak Laburističke stranke na vlast nakon gotovo 14 godina vladavine konzervativaca.
 
U Rusiji su za 17. mart zakazani predsednički izbori na kojima će aktuelni predsednik Vladimir Putin zatražiti novi, šestogodišnji mandat i ne očekuje iznenađenja.
 
Predsednički izbori u SAD biće 5. novembra, a faktor iznenađenja je potencijalni povratak republikanca i Donalda Trampa u Belu kuću što bi, procenjuje se, poremetilo međunarodnu scenu, posebno politiku Zapada prema Ukrajini i oživelo trgovinske sporove.
 
Početkom godine, u razmaku od nedelju dana, na birališta izlaze dve najmnogoljudnije muslimanske nacije,  Pakistan (8. februara) i Indonezija (14. februara) koja sa 200 miliona birača ima najveće jednodnevne izbore na svetu.
 
U Indiji, najmnogoljudnijoj demokratiji sveta izbori su u martu i aprilu i traju nekoliko nedelja.
 
Super izborna godina u svetu počinje parlamentarnim izborima u Bangladešu, 7. januara i Butanu 9. januara, dok 13. januara parlamentarne i predsedničke izbore ima Tajvan što je povod za tenzije u odnosima Kine i SAD.
 
Na azijskom kontinentu ove godine održavaju se izbori i u Iranu (1. marta) i Južnoj Koreji (10. aprila), a glasaće se i u Kambodži, Mongoliji, Šri Lanki.
U Africi tokom 2024. parlamentarni izbori će biti održani u 10 zemalja, uključujući Južnoafričku Republiku, a predsednički u sedam.
 
Na parlamentarne izbore ove godine izlazi i pet latinoameričkih zemalja među kojima su Meksiko, koji će na junskim izborima prvi put dobiti premijerku jer su na čelu dve vodeće stranke – žene i Venecuela, gde na ovogodišnjim predsedničkim izborima Nikolas Maduro traži novi mandat.
  • Ultimatum iscureo

    02.01.2024 14:12
    Pošto su ove godine izbori u Americi i EU, i oni su okrenuti izborima i nemaju ni volje ni vremena ni načina da se bave Srbijom. Jasno je da je ultimatum Srbiji da prizna Kosovo ili da uvede sankcije Rusiji iscureo. Odnosno ništa se više oko toga neće dešavati.
  • Johnny

    02.01.2024 11:05
    Rusija *bira* predsednika? Hahahahahaha! Važi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet