Gej brakovi postali legalni u Estoniji: Prva zemlja na prostoru SSSR da ih usvoji

Istopolni parovi u Estoniji mogu da se venčaju od Nove godine, a to je prva zemlja nastala na prostoru SSSR-a koja je legalizovala gej brakove.
Gej brakovi postali legalni u Estoniji: Prva zemlja na prostoru SSSR da ih usvoji
Foto: Pixabay
Estonski parlament glasao je za legalizovanje istopolnih brakova u junu sa 55 glasova poslanika "za", dok su 34 poslanika glasala protiv zakona u parlamentu koji ima 101 mesto.
 
Izborna pobeda estonske premijerke Kaje Kalas u februaru zaslužna je za jačanje napora za priznavanje istopolnih brakova, ukazuje Gardijan.
Percepcije istopolnih brakova promenile su se poslednjih godina u Estoniji koja ima 1,3 miliona stanovnika, uglavnom nereligioznih.
 
U anketi, koju je ove godine sproveo Estonski centar za ljudska prava, 53 odsto Estonaca podržava istopolne brakove.
 
Taj procenat je pre jedne decenije bio samo 34 odsto.
Vanbračne partnere Estonija je pravno priznala od 2013. godine. 
 
Homoseksualnost je dekriminalizovana 1991. godine, kada se Estonija odvojila od sovjetske vlasti. Međutim, diskriminacija i nasilje i dalje postoje. 
 
Homoseksualnim brakovima protivi se većina estonskog stanovništva koje govori ruski, a koje čini oko četvrtinu stanovništva Estonije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.