Izrael će se u Hagu braniti od optužbi za genocid u Pojasu Gaze

Izraelske vlasti izneće odbranu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu na kojem je Južna Afrika prošle nedelje pokrenula proces protiv jevrejske države, optužujući je za genocid u Pojasu Gaze.
Izrael će se u Hagu braniti od optužbi za genocid u Pojasu Gaze
Foto: Beta/AP

"Izrael, dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu neće bojkotovati (sudski) postupak. Mi ćemo učestvovati i opovrgnuti apsurdnu optužbu koja se graniči sa krvnom klevetom", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi.

Izraelski list Harec javlja da je takva odluka doneta na sastanku kojem je predsedavao premijer Benjamin Netanjahu i posle konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i Savetom za nacionalnu bezbednost.

Suđenje bi moglo trajati godinama, ali neposredni cilj Izraela je da spreči sud da donese privremenu naredbu o zaustavljanju vojnih operacija u Gazi.
 
U podnesku za otvaranje postupka protiv Izraela proše nedelje, Južna Afrika je navela da su izraelski postupci u Gazi "genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovodu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".
  • Аца Дромбуља

    02.01.2024 18:15
    Србија ће уложити вето већ су звали из Израела са ћупом злата
  • R.Srpska

    02.01.2024 13:53
    @raham

    Putin možda jeste đavo, ali ovi koji rade ova zvjerstva Palestincima su gori od njega i to cijeli svjet vidi.

    Jadna dječica, ni kriva ni dužna pate zbog nečije objesti i pohlepe.
  • sasa

    02.01.2024 13:45
    Sve za visi cilj
    Svaku cenu ce da plate, samo da ponove genocid opisan u Tori koji je sproveo Mojsije sa placenicima i ponovo zauzmu zemlju koju su vec jednom ukrali kd starosedelaca. Kroz jevrejsku istoriju, oni sve ponavljaju u krug: genocid, kradja, izdaja saveznika...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.