Muzej Aušvic osudio "vic" po kom Poljska za izbeglice već ima spremne logorske barake

Muzej bivšeg nemačkog nacističkog logora Aušvic - Birkenau najoštrije je osudio neprimereni "vic" poljskog satiričara Jana Pjetšaka.
Muzej Aušvic osudio "vic" po kom Poljska za izbeglice već ima spremne logorske barake
Foto: Pixabay
Neumesna šala je objavljena u medjima bliskim prethodnoj vlasti (posle izbora 15. oktobra opozicionim konzervativcima), a prema kojoj EU računa da je Poljska spremna da preuzme imigrante, zato što za njih ima spremne stare logorske barake u Aušvicu i drugim bivšim koncentracionim logorima.
 
"Znam okrutni vic. Oni računaju na to da su Poljaci spremni jer imamo barake za imigrante, u Aušvicu, Majdaneku, Treblinki, Štathofu. Imamo puno baraka koje su izgradili Nemci i tamo ćemo držati te imigrante koje nam nelegalno uteruju preko Nemačke", kazao je Pjetšak na TV Republika, bliskoj sadašnjoj konzervativnoj opoziciji iz stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.
U marginalnu desničarsku TV Republika je, posle formiranja nove vlade proevropskih demokratskih stranaka premijera Donalda Tuska, prešla ekipa glavnih zvezda poljske državne televizije TVP koju su Kačinjski i njegovi konzervativci osam godina, dok su bili na vlasti, koristili kao partijsko glasilo, za govor mržnje i za napade na opoziciju, ali često i za napade na druge članice EU, posebno Nemačku.
 
"Tragedija Aušvica pokazuje kuda vode ideje mržnje i prezira prema drugom čoveku. Instrumentalizacija sudbina ljudi koji su ginuli u nemačkim logorima za bednu antimigranatsku retoriku, to je sramni izraz moralnog ili intelektualnog posrnuća", reagovao je na okrutni vic Muzej u Aušvicu.
Na izjavu satiričara reagovao je i ministar pravde Adam Bodnar i zamolio republičkog tužioca da se njome pozabavi i pokrene istragu.
 
Prijavu protiv TV Republika nacionalnom nadzornom telu za radio i televiziju i krivičnu prijavu tužilaštvu podneo je i Centar za praćenje rasističkog ponašanja zbog zakonom zabranjenog propagiranja nacizma i rasističkih pretnji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet