Mladi lekari u Engleskoj počeli istorijski štrajk: Obustavili rad na šest dana

Mladi lekari u Engleskoj, koji imaju status stažista, prestali su jutros s radom na šest dana jer traže povišice, što je štrajk bez presedana za britanski javni zdravstveni sistem.
Mladi lekari u Engleskoj počeli istorijski štrajk: Obustavili rad na šest dana
Foto: Beta/AP
Nakon tri dana štrajka uoči Božića i više obustava rada poslednjih meseci, mladi lekari pooštravaju mobilizaciju zbog izostanka dogovora s vladom u krizi izazvanoj inflacijom.
 
Štrajk mladih lekara, kojih je u Engleskoj oko 70.000, počeo je jutros, a završiće se u utorak u isto vreme. 
 
Ovaj novi šestodnevni štrajk dolazi u trenutku kada britanski sistem javnog zdravstva, NHS, ima manjak lekara i bori se da smanji ogromne liste čekanja.
Poslednjih meseci obeleženi su nizom istorijskih štrajkova raznih kategorija osoblja, među kojima su prvi put bile i medicinske sestre. NHS je zabrinut zbog mogućih posledica nove obustave rada u jeku zime jer će "gotovo sva rutinska nega biti poremećena" zbog prioriteta koji se daju hitnoj službi.
 
Ovaj januar mogao bi biti "jedan od najgorih početaka godine za NHS", upozorio je Stiven Povis, medicinski direktor NHS-a Engleske, koji je pozvao pacijente da ne odustaju od odlaska lekaru.
"Ova akcija ne samo da će imati veliki uticaj na planirane medicinske zahvate, već dolazi i na vrhu niza sezonskih pritisaka kao što su kovid, gripa i odsutnost osoblja zbog bolesti, što sve utiče na način na koji se pacijenti zbrinjavaju u bolnicama", dodao je on.
 
Mlađi lekar u Engleskoj zarađuje oko 37.000 evra u prvoj godini, podaci su vlade. Prema sindikatu BMA, koji broji oko 46.000 stažista, njihove plate smanjile su se za oko četvrtinu od 2008, kada se uzme u obzir inflacija.
 
Vlada je prošle jeseni pet nedelja pregovarala kako bi pokušala da reši situaciju pre napetog zimskog perioda. Ponudila je početkom decembra povećanje plaće od tri odsto, uz proletos odobrenu prosečnu povišicu od 8,8 odsto. 
 
Međutim, za sindikat BMA, "vlada se nije pokazala sposobnom da iznese verodostojnu ponudu o platama", s predlogom koji, prema njemu, ne bi zaustavio pad kupovne moći.
  • Hell Bent Flyer

    04.01.2024 09:15
    Na platu od £37,000 posle poreza i nacionalnog osiguranja kuci se donese £28,521 u osnovi. To je £2,377 mesecno ili £548 nedeljno.
    Prosecna renta za UK (bez Londona) je oko £900. Ovo takodje zavisi od velicine imovine i gde se nalazi. U Londonu prosek je £1450 mesecno.
    Ruralnija i prigradska naselja su jeftinija od gradova ali putni troskovi su skupi. Benzin £1.45 - Dizel £1.55. Osiguranje za automobil je oko £900 godisnje i to zavisi od tipa vozila i godiste vozaca.

    Oni koji su imali srece i kupili imovinu placaju mesecnu kredit ratu nesto manje.

    Prosecna cetvoro clana porodica trosi £2700 mesecno na zivot bez rente ili stambenog kredita.

    Za samce taj iznos je £700 mesecno.

    Ovo su samo grube cifre sa ONS-a Office For National Statistic.
  • Realista

    03.01.2024 17:02
    ask your elders
    Neka pitaju svoje roditelje da pitaju Najdžela Feridža i kompaniju kako sad HNS nema para kad je bio Bregzit? Feridž je tupio da je englesko zdravstvo u kolapsu zbog davanja za članstvo u EU. Dobili su upravo ono šta su tražili pa neka štrajkuju. Nego, šta rade srpski stažisti?
  • Bananamen

    03.01.2024 16:33
    Za sve one kojima nije jasno zasto strajkuju imam 2 pojma da nauce za domaci: dostojanstvo i kvalitet zivota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet