U Splitu podignuta optužnica za ubistva civila 1991. među kojima je bio i deda Luke Modrića

Tužilaštvo u Splitu saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv 63-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih jedinica zbog ubistva više civila u mestu Zaton Obrovački u decembru 1991.
U Splitu podignuta optužnica za ubistva civila 1991. među kojima je bio i deda Luke Modrića
Foto: 021.rs
Mediji navode da je među ubijenima deda fudbalera Luke Modrića.
 
U saopštenju tužilaštva nije objavljeno ime optuženog, ali hrvatski mediji pišu da je reč o Ž. B. koji već deset godina živi u Australiji.
Tužilaštvo je saopštilo da se optuženi tereti da je, kao zapovednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac i pripadnik srpskih paravojnih jedinica, odobravao i zajedno sa pripadnicima tog voda lično učestvovao u ubistvima u Zatonu Obrovačkom, u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci.
 
Jedan od ubijenih je bio i 66-godišnji Luka Modrić, deda hrvatskog fudbalskog reprezentativca i igrača Real Madrida. On je ubijen u polju u blizini stare porodične kuće.
Optuženi i ostali pripadnici voda su se potom odvezli do zaseoka Meki Doci i takođe bez ikakvog razloga, iz vatrenog oružja, pucali prema civilima koji su se zatekli na putu, pri čemu su ubili šest osoba u dobi od 60 do 71 godine.
 
U optužnici je predloženo da se optuženom sudi u odsustvu s obzirom da nije dostupan pravosudnim telima Hrvatske i nije poznato njegovo prebivalište.
 
  • Maroder

    05.01.2024 09:27
    @ 6t ako se slazete sa predhodnim komentarom onda je vas komentar nelogican iz razloga sto se upravo u prethodnom komentaru nagasava individualna krivica. Luki su ubili dedu milicijaci SAO Krajine, Stanica Obrovac bez razloga dok je nenaoruzan cuvao koze. Niko ne govori o logoru Lori ovde (u kojem se jesu desavale uzasne stvari nad srspskim civilima), kao sto su se desavale uzasne stvari i bosnjackim u Keratermu npr. Da li treba ici u revitalizaciju a sta su oni radili? Ili treba individualizovati svaku pojedinacnu krivicu bez obzira na naciju i veru? Vi upravo vasim komentarom radite revitalizaciju uporedjujuci individualni zlocin ovde, sa logorom Lora u Splitu. (p.s Feral Tribune je jos 1992 pisao o Lori i uzasu tamo, zato su ih napadali u to vreme svi u Hrvatskoj a par godina kasnije i doveli do bankrota)
  • ZX

    05.01.2024 07:56
    Pravda zaostaje
    Zločinaca ima mnogo, a pravda usporila. Svakog petog uhapse, a neke i propuste.
  • Ime

    05.01.2024 06:41
    Srpski junaci!
    Hrvatski junaci!
    Madjarski junaci!
    nastavi niz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.