Lukašenko potpisao zakon kojim dobija doživotni imunitet

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji mu daje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i značajno pooštrava uslove za predsedničke kandidate.
Prema novousvojenom zakonu, pravo da se kandiduju na predsedničkim izborima imaju samo državljani Belorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u nekoj drugoj državi.
 
Dodatno, tekst zakona predviđa da Lukašenko, ukoliko ode sa vlasti, "ne može da odgovara za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsedničkih ovlašćenja", ali i da će predsedniku i članovima njegove porodice biti obezbeđena doživotna zaštita države, medicinska nega, životno i zdravstveno osiguranje.
Nakon povlačenja sa mesta predsednika, Lukašenko bi takođe postao stalni doživotni član gornjeg doma parlamenta.
 
Nova mera, piše AP, iako se teoretski, odnosi na svakog bivšeg predsednika i članove njegove porodice, mogla bi da ima za cilj dalje jačanje moći Lukašenka, koji Belorusijom vlada gotovo 30 godina, i eliminisanje potencijalnih izazivača na sledecim predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe 2025. godine.
 
Liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja je pobegla u susednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da novi zakon predstavlja Lukašenkov odgovor na njegov "strah od neizbežne buducnosti", sugerišuci da Lukašenka mora da brine šta ce mu se dogoditi kada ode sa vlasti.
 
"Lukašenko, koji je uništio sudbine hiljada Belorusa, bice kažnjen po međunarodnom pravu i nikakav imunitet ga nece zaštititi od toga, samo je pitanje vremena", rekla je Tihanovskaja.
 
Politička opozicija u zemlji traži istragu o nestancima opozicionih političara i odvođenju ukrajinske dece iz Ukrajine, za koje je beloruski lider optužen.
 
"Osiguracemo da diktator bude priveden pravdi", rekla je Tihanovskaja, ističuci da se iza rešetaka u Belorusiji još uvek nalazi oko 1.500 političkih zatvorenika, uključujuci i dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Bjajatskog.
 
Belorusiju su potresli masovni protesti tokom kontroverznog Lukašenkovog reizbora za šesti mandat u avgustu 2020. godine, koji opozicija i Zapad nisu želeli da priznaju.
 
U to vreme, beloruske vlasti su pritvorile više od 35.000 ljudi.
  • Ivan

    05.01.2024 06:25
    .
    Pa kod nas to već postoji! Prvi primer je gosn Nikolić.
  • BGD 011

    04.01.2024 23:11
    Srbija nece stati
    dok Vucic ne bude odgovarao pred sudom za sve sto je ucinio svom narodu. Uskoro se ocekuje i inicijativa SNS-a da se i za predsednika Vucica predlozi i usvoji zakon o dozivotnoj zastiti od krivicnog gonjenja! Neka, neka samo neka donose neodrzive zakone. Kad na vlast dodje demokratija cekace ga obezbedjena soba u Zabeli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.