Nalaganje badnjaka uz policiju: Sukob dva mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve u Cetinju

Vernici Srpske pravoslavne crkve okupili su se ispred Cetinjskog manastira, gde je danas naložen badnjak.
Na glavnom gradskom trgu policija je u isto vreme sprečila sukob pristalica dve struje unutar Crnogorske pravoslavne crkve.
 
Policija godinama obezbeđuje nalaganje badnjaka na Cetinju zbog tenzija između SPC i CPC. Ovo je međutim prvi put da policija mora da interveniše između pristalica CPC.
Mitropolit Crnogorko-primorski Joanikije poručio je ispred Cetinjskog manastira da su svi u jedinstvu crkve Božije - i anđeli na nebesima i oni koji su na zemlji.
 
"Duše onih koji su ranije slavili ovaj praznik i svedočili svetu pravoslavnu veru i branili naše hrišćansko ime i naše narodno pamćenje su sa nama", rekao je on.
Mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije je poželeo da Hristos donese mir sa neba grešnim ljudima.
 
"Da se zavađeni izmire, rastavljeni sastave, da procveta mir dobrota i ljubav u našim srcima i dušama i domovima i celoj našoj voljenoj otadžbini. Neka Bog blagoslovi sve vas koji praznik dočekujete sa verom i ljubavlju", zaključio je Joanikije.
 
Nalaganju badnjaka su, između ostalih, prisustvovali i predsednik Skupštine Andrija Mandić, kao i poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović.
 
Vernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) danas su se tradicionalno okupili kako bi naložili badnjake ispred Dvorca Kralja Nikole na Cetinju ali je došlo do incidenta pristalice dve struje. Veći sukob je sprečila policija.
 
Uoči početka nalaganja intonirana je nacionalna himna, a nakon toga došlo do incidenta jer su se Dvorskom trgu pojavile pristalice dve struje unutar CPC, Mihaila i Borisa.
 
Mitropolit Mihailo bio je izrevoltiran pojavljivanjem Borisa, koji je osveštao i badnjak.
 
Na opštecrnogorskom zboru, održanom na Cetinju, u septembru Ostroško-nikšićki episkop Boris Bojović izabran je za mitropolita CPC, što mitropolit Mihailo osporava tvrdeći da je to bio politički miting.
 
Podsećamo, Borisa je Sveti arhijerski sinod CPC rasčinio zbog "raskolničkih i necrkvenih aktivnosti", koje su rezultirale njegovim, kako su kazali iz CPC, nekanonskim samoproglašenjem za mitropolita.
  • Crnogorac NS

    06.01.2024 21:34
    @čiča nisi u pravu ! Jedini priznati Mitropolit u Crnoj Gori je Joanikije. Ovu dvojicu samozvanih Miraša i Borisa niko u pravoslavlju ne priznaje
  • čiča

    06.01.2024 18:17
    mali
    Ni manje zemlje-države ni više pravoslavnih crkava i mitropolita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.