SAD planiraju da pogube prvog zatvorenika pomoću specijalne maske, UN tvrde da je to mučenje

Stručnjaci Ujedinjenih nacija pozvali su američke vlasti da ne nastavljaju sa planiranim pogubljenjima zatvorenika metodom gušenja azotom.
SAD planiraju da pogube prvog zatvorenika pomoću specijalne maske, UN tvrde da je to mučenje
Foto: Pixabay
Kako se naveli stručnjaci UN, reč je o "surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju, čak mučenju".
 
Kenet Smit, osuđen za naručeno ubistvo počinjeno 1988. godine, trebalo bi da bude pogubljen u američkoj državi Alabami 25. januara metodom koja ga lišava kiseonika jer preko maske za lice udiše azot, prenosi Rojters.
Smit (58) je jedan od samo dvoje ljudi u SAD koji su preživeli pokušaj pogubljenja, jer je izvršenje smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, prethodno zakazano za novembar 2022. godine, obustavljeno nakon višestrukih, bezuspešnih pokušaja ubacivanja intravenske linije za ubrizgavanje smrtonosne doze barbiturata.
 
"Ovo će biti prvi pokušaj pogubljenja azotnom hipoksijom. Zabrinuti smo da bi hipoksija azotom rezultirala bolnom i ponižavajućom smrću", navodi se u izveštaju četvorice specijalnih izvestilaca UN i ističe da bi ta metoda mogla da izazove "tešku patnju", što je u suprotnosti sa zabranom mučenja i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih oblika kažnjavanja.
Većina pogubljenja u SAD izvodi se intravenskim ubrizgavanjem smrtonosnih doza barbiturata, međutim neke države ne uspevaju da nabave barbiturate zbog zakona Evropske unije kojima se zabranjuje farmaceutskim kompanijama da prodaju supstance koje se mogu koristiti za pogubljenja.
  • Stevan

    07.01.2024 09:51
    Čemu čuđenje?
    Kazna treba da bude za delo, ali i za odvraćanje drugih.
  • Realista

    07.01.2024 08:59
    postupak
    Prvo ga duboko uspavaju pa ga uguše nedostatkom kiseonika u smeši. Kako je onda taj postupak nasilan i nehuman? UN nema pametnija posla?
  • zzz

    07.01.2024 07:52
    XXI vek
    Još će ispasti da je giljotina najhumanija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.