Čovek koji je u Norveškoj ubio 77 osoba tuži državu - zbog kršenja ljudskih prava

Norveški desničarski ekstremista Anders Brejvik, koji je 2011. godine ubio 77 osoba, pokušaće 8. januara da po drugi put tuži državu Norvešku zbog kršenja ljudskih prava.
Čovek koji je u Norveškoj ubio 77 osoba tuži državu - zbog kršenja ljudskih prava
Foto: 021.rs (ilustracija)
Brejvik tvrdi da njegov boravak u zatvorskoj samici od 2012. godine predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Ipak, iako boravi u samici, ima na raspolaganju prostor na dva sprata sa kuhinjom, trpezarijom, teretanom, televizorom i video igrama. 
 
Advokat Ejstejn Storvik je izjavio da njegov klijent Brejvik nema mogućnost za vezu sa bilo kojom osobom iz spoljnog sveta, pri čemu mu je zabranjeno da šalje pisma.
Brejvik je 2022. zatražio pomilovanje, ali je zaključeno da ne postoje znaci njegove rehabilitacije, navodi AP.
 
Sud je Brejviku izrekao maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, s tim što može provesti neodređeno vreme iza rešetaka ukoliko bude ocenjeno da predstavlja opasnost za društvo.
 
Brejvik nije iskazao kajanje zbog zločina, koje je predstavio kao "krstaški rat protiv multikulturalizma u Norveškoj". 
  • Dok Je

    08.01.2024 10:07
    Evo, ja se dobrovoljno javljam na doživotnu kaznu bez prava na pomilovanje u tom zatvoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.