FOTO Pravoslavni Božić širom sveta: Više od 200 miliona vernika obeležilo Hristovo rođenje

Božić po julijanskom kalendaru koji se proslavlja 7. januara slavi više od 200 miliona hrišćana pravoslavne veroispovesti.
FOTO Pravoslavni Božić širom sveta: Više od 200 miliona vernika obeležilo Hristovo rođenje
Foto: Beta/AP
Iako je veliki broj pravoslavnih hrišćana u istočnoj Evropi, proslava i božićne liturgije obeležavaju se širom sveta, piše N1.
 
Način proslave i običaji različiti su u gotovo svakoj državi, a evo kako je Božić obeležen u nekim zemljama.
Grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima Teofil III služio je božićnu liturgiju u Vitlejem u crkvi Rođenja Hristovog, na Zapadnoj obali, gde se Božić proslavlja po istočnom kalendaru.
 
U znak solidarnosti sa stanovnicima Pojasa Gaze, pravoslavci u Izraelu i Palestini Božić dočekuju bez slavlja i isključivo uz verske obrede.
Pravoslavni vernici u Donjecku koji kontroliše Rusija takođe su proslavili Božić.
 
"Uprkos svim teškim događajima u našem rodnom gradu, mi smo u našim srcima sa verom u sadašnjost i dobru budućnost. Sa verom u Rusiju. Sa verom u našu pobedu", poručila je Ejena Anohina iz Donjecka.
 
Uprkos zvaničnom prelasku Ukrajine na proslavu Božića 25. decembra, vernici Ukrajinske pravoslavne crkve tradicionalno su održali danas službu u kijevskoj crkvi. Njihove želje su takođe vezane za rat koji besni u njihovoj zemlji.
 
"Pobeda, naravno pobeda Ukrajine u ovom ratu. I mir, da ljudi žive mirno i stvaraju nove stvari", kaže Andrej Kohurt iz Ukrajine.
 
  
 
U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi održana je božićna liturgija koju je služio ruski patrijarh Kiril, a prisustvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin.
 
On je obećao je da će država podržati vojnike koji brane interese Rusije.
 
"Znate da mnogi naši naši hrabri, herojski momci, ruski ratnici, čak i sada, na ovaj praznik, brane interese naše zemlje sa oružjem u ruci. Dakle, pre svega, želeo bih da im čestitam zajedno sa vama, odavde", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.
 
Božić po julijanskom kalendaru proslavljen je i u Litvaniji.
 
  
 
Božić po starom kalendaru proslavljaju i hrišćanski vernici u Etiopiji, Jermeniji i egipatski Kopti. 
Ovako je izgledala proslava Božića u Gruziji.
 
  • Ja

    08.01.2024 16:43
    Ja
    i moja famillija nikada nismo slavili “bozic” jer nigde nije navedeno kada je Hrist rodjen! Uskrs slavimo bez jaje zeka i ostalih folklornih obicaja…ali to je sada druga tema!
  • Bob

    08.01.2024 08:14
    Zapisano u mermeru
    Ne pravi sebi idola ni kakva lika nemoj im se klanjati niti im služiti.
  • A ko uopste

    08.01.2024 05:48
    veruje?
    A ko uopste sme od nas da veruje da su Srbi - hriscani? Ko sme u svetu da veruje da su Srbi pravoslavni hriscani, kada pred ocima celog sveta na najsvetiji dan i patrijarh nas to uci, na dan "Dete Bog", dozvoljavaju da se u ime ove rusiacke i posrnule vlasti i svih njenih sprega , na najvece i najsvetije simbole (ne svetinje, svetinje se uvazavaju) hriscanstva i civilizacijske domete hrriscanske civilizacije, zdusno i potmulo iz same utrobe tzv. srbskog sveta- udara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet