Održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

U Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci održana je svečana akademija pod nazivom "Simbol slobode", povodom Dana Republike Srpske.
Svečana akademija, kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, poslanici i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Danica Grujičić, Mihailo Jovanović, Nikola Selaković, Zoran Gajić, kao i srpski patrijarh Porfirije, počela je intoniranjem himne RS i himne Srbije.
Patrijarh Porfirije čestitao je rođendan RS i pozdravio okupljene rečima Mir Božiji - Hristos se rodi, dodajući da je mir Božiji ono za čim čezne svaki čovek.
 
"Neko bi hteo da nam spočita zašto slavimo Svetog Stefana u RS i neko bi da kaže da vi to ne treba da činite. Ima pravo da kaže, ali u najmanju ruku nama će biti jasno da on ne razume šta znači slaviti svetitelja", rekao je patrijarh.
 
"Mi ni od koga ne treba da tražimo da isto slavi", rekao je patrijarh i dodao "da ne smemo nametati svoj model života, ali istovremeno ni po koju cenu se ne smemo odreći svoje slave jer bi to značilo da se odričemo svoje vere i sebe".
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je uputio izvinjenje narodu RS jer su slušali, kako je rekao, "neprihvatljivu hajku koju su poraženi na izborima u Srbiji poveli protiv njih želeći da opravdaju sebe".
 
Kako je ocenio, to je "neodgovorna manjina".
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da "Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava".
 
Na pomen imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića dvoranom se prolomio aplauz, a Dodik je kazao da su to "ljudi koji su samo vodili Republiku Srpsku i da nas niko nikada neće uveriti da je srpski narod u sebi imao genocidan ili bilo kakav zločinački poriv".
 
Dok je trajala svečana akademija, američki vojni avioni preleteli su iznad Banjaluke.
 
Dva lovca F-16 američkog vazduhoplovstva leteli su iznad Brčkog i Tuzle u okviru obuke kontrole napada Oružanih snaga BiH i Vazdušnih snaga SAD.
 
Treći avion, Stratotanker, borbenim avionima F-16 dopunio je gorivo iznad teritorije Republike Srpske, a avioni su verovatno u tom trenutku bili iznad Banjaluke.
 
Zvaničnici Republike Srpske su ocenili da je reč o "klasičnoj provokaciji uoči Dana RS".
 
Iz američke ambasade u BiH ranije danas su saopštili da ovi preleti pokazuju posvećenost SAD-a teritorijalnom integritetu BiH u jeku, kako su naveli, antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti vlasti RS.
 
  • milenko

    09.01.2024 04:04
    gaće
    Unerediću se u gaće od ovih:''samostalnih,suverenih'',nadrkanih ''državica'' od Slovenije do Makedonije koje bi švabo,talijan il bugarin opet pregazio za par dana kao i 1941g.
  • nnn

    08.01.2024 20:29
    Radovana Karadžić i Ratko Mladić su bili Miloševićevi poslušnici kao što je Milošević bio poslušnik Amerike.
    Žrtvovao je Srbe u BIH i HR .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet