Grčka optužila međunarodne kompanije za nametanje visokih cena

Grčka vlada je danas najavila da će uspostaviti kontrolu cena i mleka u prahu za bebe, optužujući međunarodne dobavljače da Grčkoj nameću neopravdano visoke cene.
Grčka optužila međunarodne kompanije za nametanje visokih cena
Foto: Pixabay
Ograničenje profita od sedam odsto na mleko u prahu stupa na snagu u martu i prati niz sličnih akcija koje su uvedene u protekle dve godine za osnovne artikle.
 
Grčki premijer Kirijakos Micotakis je optužio glavne sanbdevače supermarketa da koriste visoku inflaciju da bi još više povećavali cene.
"Stalno primenjujemo nove instrumente politike dok svi - posebno multinacionalne kompanije, ne shvate da Grčka nije banana-republika i da se ne može tolerisati 'inflacija iz pohlepe'", rekao je premijer.
Prema zvaničnim procenama, inflacija u zemljama koje koriste evro se povećala na 2,9 odsto u decembru, pošto se snižavala sedam meseci, dok je grčka stopa na 3,7 odsto.
 
Grčke vlasti su poslednjih meseci nametnule novčane kazne do milion evra velikim međunarodnim kompanijama za koje su rekli da su prekršile vladina ograničenja ekstraprofita.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet