Uprkos upozorenjima UN: Sud u SAD odobrio da se smrtna kazna sprovede azotom

Američki savezni sudija odlučio je da država Alabama može krajem meseca da sprovede prvu smrtnu kaznu gušenjem azotom.
Uprkos upozorenjima UN: Sud u SAD odobrio da se smrtna kazna sprovede azotom
Foto: Pixabay
Sudija smatra da je malo verovatno da bi ova nova metoda egzekucije mogla biti okrutna za osuđenika.
 
Kenet Smit, osuđen za naručeno ubistvo počinjeno 1988. godine, trebalo bi da bude pogubljen u Alabami 25. januara metodom gušenja tečnim azotom preko maske na njegovom licu spojene sa bocom azota, navodi Rojters.
SAD su sve teže nabavljale barbiturate, preparat koji se koristi u protokolima egzekucije smrtonosnim injekcijama, između ostalog i zbog evropske zabrane farmaceutskim kompanijama da prodaju hemijske supstance koje se koriste za pogubljenja ljudi.
 
Kao rezultat toga, neke države su nastojale da ožive starije metode kao što su streljački vodovi, dok Alabama, Misisipi i Oklahoma imaju nove protokole zasnovane na korišćenju gasa.
Inače, stručnjaci Ujedinjenih nacija pozvali su američke vlasti da ne nastavljaju sa planiranim pogubljenjima zatvorenika metodom gušenja azotom, jer je reč o "surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju, čak mučenju".
 
"Ovo će biti prvi pokušaj pogubljenja azotnom hipoksijom. Zabrinuti smo da bi hipoksija azotom rezultirala bolnom i ponižavajućom smrću", navodi se u izveštaju četvorice specijalnih izvestilaca UN i ističe da bi ta metoda mogla da izazove "tešku patnju", što je u suprotnosti sa zabranom mučenja i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih oblika kažnjavanja.
  • samo mislim

    05.02.2024 11:57
    smrtna kazna
    Ni jedan osudjenik na smrt nije osudjen zbog nekog "lakšeg" dela i zato koga interesuje koliko će njemu pri sprovodjenju smrtne kazne biti "prijatno" ili ne. Njegove žrtve su okrutno ubijene, zašto obraćati pažnju na njegovo "zadovoljstvo" prilikom sprovodjenja kazne?
  • Ja

    11.01.2024 07:28
    Zlikovci
    Amerikanci mogu sve zlikovacke metode upotrebiti a hoce svugde na svetu da zabadaju svoj nos, za njih UN kao da nepostoje, sve urade po svom. Stici ce ih kad -tad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet