U Davosu sutra počinje Svetski ekonomski forum

U švajcarskom zimskom centru Davos sutra počinje 54. Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (WEF) gde će se okupiti više od 2.800 globalnih vođa iz sveta politike i biznisa, iz 120 zemalja.
Tema ove godine je "Ponovna izgradnja poverenja".
 
Godišnji skup za 2024. godinu koji se održava od 15. do 19. januara će okupiti predstavnike više od 100 vlada, svih vodećih međunarodnih organizacija, 100 partnerskiih kompanija Foruma, kao i vođe civilnog društva, vodeće stručnjake, današnju generaciju mladih, socijalne preduzetnike i medije, navodi se na sajtu Foruma.
Više od 300 javnih ličnosti će učestvovati ove godine, uključujući više od 69 šefova država ili vlada. Na visokom nivou će biti predstavljeni svi ključni regioni u svetu. Na skupu će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Najavljenim učešćem državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, francuskog predsednika Emanuela Makrona i ključnih bliskoistočnih lidera, nastavljaju se i razgovori o okončanju rata u Gazi i Ukrajini, na vrhu agende globalne elite u Davosu. 
Pedesetčetvrti skup Svetskog ekonomskog foruma održava se u najkomplikovanijem geopolitičkom okruženju do sada, rekao je u utorak predsednik Foruma Borge Brende. 
 
Među vodećim političkim vođama koji će učestvovati su Li Ćijang, premijer Kine, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, Havijer Mileji predsednik Argentine, Han Duk-so premijer Južne Koreje, Pedro Sančes, premijer Španije, Viola Ahmer, predsednica Švajcarske konfederacije za 2024.godinu.
 
Učestvovaće i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednici Kolumbije, Kenije, Poljske i Izraela Gustavo Francisko Petro Urego, Vilijam Ruto, Anžej Duda, Isak Hercog, kao i premijeri Grčke i Iraka Kirijakos Micotakis i Mohamed Šija Al Sudani.
 
Iz SAD na skup dolazi pored državnog sekretara Blinkena i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, i predstavnici američkog Senata i Predstavničkog doma.
 
Među šefovima međunarodnih organizacija prisutni će biti Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, Kristalina Georgijeva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Adžej Banga predsednik Svetske banke, Ngozi Okondžo-Iveala, generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije, Jens Stoltemberg generalni sekretar NATO.
 
U programu sastanka ukjučeni su najnoviji svetski događaji i nastojanje učesnika da rade na nalaženju inovativnih i praktičnih rešenja za probleme.
 
Ovogodišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma se održava pod temom "Ponovna izgradnja poverenja" kako bi se obezbedio neophodan prostor da se pažnja usmeri na osnovne principe koji podstiču poverenje, uključujući transparentnost, konsistentnost i odgovornost, navodi se na sajtu foruma.
 
Program se deli na četiri međusobno povezana tematska prioriteta - Postizanje bezbednosti i saradnje u rascepkanom svetu; stvaranje rasta i radnih mesta za Novu eru; veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za ekonomiju i društvo; dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju.
 
Usred sve većih podela i neizvesnosti koje nastavljaju da destabilizuju svet, lideri okupljeni na Forumu iz raznih delova sveta i predstavnici raznih industrija nastojaće da ostvare napredak u dijalogu, ojačaju saradnju i prodube partnerstva oko kritičkih globalnih izazova, prenosi agencija AP.
 
"Suočeni smo sa rascepkanim svetom i rastućim podelama u društvu koji vode do sveprisutne neizvesnosti i pesimizma. Moramo ponovo da izgradimo veru u budućnost krećući se dalje od upravljanja krizama, usmereni na glavne uzroke za sadašnje probleme i zajedničku izgradnju budućnosti koja više obećava", rekao je Klaus Švab, osnivač i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.