Više od 50 zemalja podržalo tužbu Južne Afrike protiv Izraela

Južna Afrika je saopštila da je više od 50 zemalja izrazilo podršku njenoj tužbi Međunarodnom sudu pravde u kojoj je optužila Izrael za genocid nad Palestincima u ratu u Gazi.
Više od 50 zemalja podržalo tužbu Južne Afrike protiv Izraela
Foto: Beta/AP
Drugi, uključujući SAD, snažno su odbacili navode Južne Afrike da Izrael krši Konvenciju UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Mnogi se nisu oglasili, preneo je AP.
 
Reakcija sveta na postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokazuje predvidljivu globalnu podelu kada je u pitanju 75-godišnji problem Izraela i Palestinaca, navela je agencija. Danas je 100. dan njihovog najkrvavijeg sukoba.
Većina zemalja koje podržavaju slučaj Južne Afrike su iz arapskog sveta i Afrike. U Evropi je samo muslimanska Turska javno izrazila svoju podršku. Nijedna zapadna država nije izrazila podršku optužbama Južne Afrike protiv Izraela. SAD, bliski saveznik Izraela, odbacile su ih kao neosnovane, Velika Britanija ih je nazvala neopravdanima, a Nemačka je rekla da ih "eksplicitno odbacuje".
Kina i Rusija su malo govorile o jednom od najvažnijih slučajeva koji će se naći pred međunarodnim sudom.
 
Evropska unija, takođe, nije komentarisala slučaj.
  • Nik

    14.01.2024 19:55
    Izgleda su već zaboravili kako je sve počelo 07. oktobra 2023.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.