VIDEO: Lava stigla do islandskog gradića i "progutala" prvu kuću

Nakon što je jutros došlo do nove erupcije vulkana na Islandu, lava je stigla do grada Grindavik koji je ranije evakuisan.
VIDEO: Lava stigla do islandskog gradića i "progutala" prvu kuću
Foto: Beta/AP
Lava se razlila ulicama grada i prekrila deo jedne kuće koja se zapalila, prenosi BBC. Javni servis RUV javio je da je kuća bila prazna i pre evakuacije.
 
Do erupcije je došlo jutros na jugozapadu Islanda, blizu grada Grindavika, na čijem poluostrvu Rejkjanes je od 2021. godine bilo pet erupcija vulkana.
Stanovništvo Grindavika, oko 4.000 ljudi, prethodno je evakuisano zbog značajne seizmičke i aktivnosti magme, a civilna odbrana je podigla stepen opasnosti u tom području na vanredni.
 
U blizini Grindavika se nalazi i turistička atrakcija, geotermalna banja Plava laguna, gde je takođe evakuisan hotel.
Ranije je gradonačelnik Grindavika Fanar Jonason nazvao erupciju vulkana "velikim i ozbiljnim šokom za stanovništvo".
 
"Ovo ne izgleda dobro, jer je relativno kratak put da lava stigne do grada", rekao je on.
 
 
Šef civilne zaštite Vidir Rejnison rekao je da je lava tekla prema vodovodnim cevima i snabdevanju strujom. Nejasno je da li su još pogođeni.
 
Poslednja erupcija na poluostrvu Rejkjanes počela je 18. decembra prošle godine u vulkanskom sistemu Svartsengi, posle kompletne evakuacije Grindavika i zatvaranja Plave lagune.
 
Grindavik je prilikom poslednje erupcije u decembru bio pošteđen štete, pošto je lava tekla u drugom smeru zaobilazeći grad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.