Majkrosoft: Napala nas je ruska hakerska grupa

Kompanija Majkrosoft objavila je da je hakerska grupa pod pokroviteljstvom ruske države 12. januara pristupila njenom korporativnom sistemu i ukrala neke e-poruke i dokumente sa naloga zaposlenih.
 Majkrosoft: Napala nas je ruska hakerska grupa
Foto: Pixabay
Ruski hakeri uspeli su da pristupe "vrlo malom procentu" Majkrosoftovih korporativnih računa e-pošte, uključujući članove višeg rukovodstva i zaposlene u sajberbezbednosti, pravnim i drugim funkcijama, saopštila je kompanija.
 
Majkrofostov tim za istraživanje pretnji rutinski istražuje hakere iz nacionalnih država, kao što je ruski Midnight Blizzard, za kojeg kažu da je povezan s provalom, navodi Rojters.
Ruska hakerska grupa, poznata u industriji kibernetičke bezbednosti kao Nobelium, ili Midnight Blizzard, upotrebila je "napad raspršivanjem lozinki" počev od bovembra 2023. za probijanje Majkrosoftove platforme, objavila je kompanija u blogu.
Hakeri koriste ovu tehniku za infiltriranje u sisteme kompanija upotrebljavajući istu lozinku na više računa.
 
Majkrosoft je naglašava da je istražio incident, prekinuo zlonamernu aktivnost i blokirao pristup svojim sistemima.
 
Ruska ambasada u Vašingtonu i Ministarstvo spoljnih poslova nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar, navodi Rojters.
  • Vojvodina 021

    20.01.2024 16:55
    Hakeraj iz Rusije
    Rusi su poznati po najZLOčesniji narod. Kako ih kazniti? Tako što treba im isključiti internet Rusiji pa nek vide kako će hakerisati dalje.
  • Spajko

    20.01.2024 15:40
    lični stav
    Možete da ih tužite UN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.