Za "lažne informacije o ruskoj vojsci" oduzimanje imovine

Rusija će naredne nedelje razmotriti predlog zakona kojim se predviđa oduzimanje dobara i vrednih predmeta svake osobe koja se proglasi krivom da je širila lažne informacije o ruskoj vojsci.
Za "lažne informacije o ruskoj vojsci" oduzimanje imovine
Foto: Pixabay
Moskva je uvela zatvorsku kaznu za kritikovanje vojske posle napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a po tom zakonu hiljade protivnika rata završilo je iza rešetaka.
Novi predlog zakona, koji, prema državnim medijima, ima podršku svih glavnih parlamentarnih grupa, biće predstavljen u ponedeljak u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, rekao je predsednik tog doma Vjačeslav Volodin.
 
"Ko god pokuša da uništi Rusiju i da je izda, treba da dobije kaznu koju zaslužuje, da nadoknadi štetu nanetu državi svojim dobrima", napisao je on preko Telegrama.
Volodin je rekao da je cilj te mere da se kazne "nitkovi" koji "blate zemlju, vojnike i oficire, koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji".
 
Već se za optužbu o širenju "lažnih informacija" o vojsci može dobiti maksimalna kazna zatvora od 15 godina i vlasti to koriste da uguše svaki oblik neslaganja, navodi agencija Frans pres.
 
Prema postojećem zakonu, informacije o ofanzivi u Ukrajini, koje ne dolaze iz vladinih zvaničnih izvora, smatraju se "lažnim" i njihovo širenje može biti predmet sudskog gonjenja.
 
Jedan ruski aktivista za ljudska prava osuđen je u četvrtak na tri godine zatvora pošto ga je sud proglasio krivim da je "diskreditovao" rusku vojsku u komentaru objavljenom preko društenih mreža.
  • BANAT uvek

    20.01.2024 17:29
    Ne znam zbog čega uopšte i puštate više vesti iz gubitničke Putinove Rusije? Ko još iz Evrope sluša šta Putin ili šta Rusija bajkuje i9 izmišlja? Nek se slome sa 50 godina sankcijama, zaslužuju.
  • gradjaninX

    20.01.2024 14:49
    Ako je narod protiv drzave, a drzava "za narod" onda narod postaje drzavni neprijatelj i "narod" ga mora uhapsiti. Klasican "komunizam".
    Ko odlucuje sta je istina, a sta laz? Pa onaj koga je Putin postavio da to radi. Ko AVAV kod nas. On isto tako vlada, pesak, voda, oci spin i robija.
  • Stefan

    20.01.2024 14:46
    Ja ovo obozavam. Samo tako i jos jace! Nadam se ce i kod nas ovako lepo da se uvede red ko sta sme i moze. Zivela braca Rusi! Ziver ruski predsednik zauvek!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.