Vrućine u Australiji: Živa skače do 48. podeljka

Najviši stepen upozorenja na ekstremne vrućine na snazi je drugi dan u delovima Zapadne Australije, a danas je proširen i na Južnu Australiju.
Vrućine u Australiji: Živa skače do 48. podeljka
Foto: Pixabay
Područja Kvinslenda i Novog Južnog Velsa su pod "ozbiljnim" upozorenjima, saopštila je nacionalna meteorološka agencija.
 
Agencija je takođe upozorila na povećan rizik od izbijanja šumskih požara.
 

U zapadnim oblastima Pilbara i Gaskojn su najavljene temperature do 40 stepeni Celzijusa, dok bi, prema prognozama, temperatura u rudarskom gradu Paraburdu mogla da dostigne 48 stepeni Celzijusa.

Na istočnoj obali, u prestonici Novog Južnog Velsa, Sidneju, živa u termometru mogla bi da pokaže 40 stepeni Celzijusa, skoro 10 stepeni iznad prosečnog maksimuma za ovo doba godine.
 
Visoke temperature povećale su rizik od šumskih požara u nekim područjima, navodi meteorološka agencija i dodaje da Australija prolazi kroz vremenski fenomen El Ninjo, koji se obično povezuje sa ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.
 
Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenju sa "crnim letom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Rojters.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.