Dodik poručio privrednicima: Oni koji misle da im je bolje u Federaciji BiH, neka slobodno idu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće biti ugroženo poslovanje privrednika u RS, zbog odluke entitetske vlade da se poveća najniža plata.
Dodik poručio privrednicima: Oni koji misle da im je bolje u Federaciji BiH, neka slobodno idu
Foto: 021.rs
"Za one koji misle da im je bolje u Federaciji BiH i time prete - slobodno im je putovanje, a mi im ni pretnju time nećemo oprostiti", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.
 
To je učinio nakon upozorenja Unije poslodavaca i Privredne komore RS da će zbog odluke o povećanju najniže plate mnogo poslodavci premestiti sedišta svojih firmi u Federaciju BiH, gde su povoljniji uslovi za poslovanje.
On je naveo da "institucije uvažavaju zabrinutost dela privrednika zbog primene odluke o najnižoj plati", najavivši da će u narednim danima okupiti predstavnike poslodavaca.
 
"Onima čije poslovanje ova odluka dovodi u pitanje biće pružena pomoć. Dešavanja na globalnom planu utiču na sve ono što se dešava u RS, delimo njihovu zabrinutost, ali isto tako mora da postoji i svest o važnosti očuvanja domaće radne snage", ocenio je predsednik RS.
Prema njegovim rečima, odluka Vlade RS da poveća najnižu platu na 900 konvertibilnih maraka (460 evra) zadržaće radnike i omogućiti im dostojanstven život.
 
"Svako mora imati uslove da ostvari pravičnu naknadu za svoj rad i to je nešto što ni u poslovnom sektoru ne sme biti ignorisano. Republika Srpska će subvencionisati one čije poslovanje je ugroženo, a one koji pokušavaju da iskoriste ovakvu situaciju kako bi dodatno profitirali i izbegli da korektno plate svoje radnike podsećam da RS i dalje pruža najbolje uslove za poslovanje", naveo je Dodik.
 
On je od poslovne zajednice zatražio da "ne preti", ističući da "populističke izjave koje imaju prizvuk ucene ne mogu pomoći nikome".
 
Po novoj računici, za najnižu bruto platu jednog radnika poslodavac će isplaćivati oko 1600 KM (820 evra), što će doneti dodatne milione maraka u entitetski budžet.
  • Zare

    24.01.2024 08:06
    To kaze onaj koji zivi na Dedinju a pripada tamo koliko i slon u staklarskoj radnji.
  • Ilija

    23.01.2024 20:44
    Greška
    Trebalo bi smanjiti i davanja na platu.Vlada RS verovatno je donela odluku bez konzultacija sa privrednicima.
  • Sremica

    23.01.2024 08:56
    Boli njega....
    Za privredu u Srpskoj,jer njegovi privrednici su u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet